Pertanyaan Semasa
Soalan 1 : Salam..., saya ingin bertanya, sama ada nama saya tersenarai dlm panggilan temuduga atau tidak bagi jawatan N17 & S17 yg diiklankan pada thn lepas. Terima kasih di atas kerjasama tuan/puan.
Daripada: Muhd. Haidas Hazwan
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih
Soalan 2 : Assalamualaikum..saya nak tahu status keputusan temuduga jawatan Pembantu Tadbir (P/O)N17..Adakah saya berjaya..sekian..
Daripada: Khairul Anwar bin Kassim
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih
Soalan 3 : Assalamualaikum,, saya sepertinama dan alamat diatas telah membuat permohonan pelbagai jawatan dengan kerajaan Negeri Johor baru-baru ini dan sehingga kini saya masih belum dipanggil untuk menghadiri temuduga. Untuk makluman tuan saya adalah pekerja kontrak di Jabatan Pertanian Negeri Johor selama 10 tahun dan masih berkerja. Saya sangat berharap agar dapat jawapan dari pihak tuan mengenai status permohonan saya.
Daripada: Aszila binti Sanusi
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih
Soalan 4 : Salam.. sy ingin bertanya.. bulan dua 2014 panggilan temuduga bg jawatan pt p/o n17 di adakan? Saya berharap agar nma sy akn trsenarai. Terima kasih..
Daripada: fazimah dollah
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih
Soalan 5 : Assalamualaikum.Sy seorang penjawat awam gred 17 di bawah lantikan SPP. Sy seringkali mengisi jawatan kosong gred 27 di SPAJ sebab sy mempunyai kelayakan diploma. Tapi malangnya sy tidak pernah dipanggil temuduga oleh pihak SPAJ.
Daripada: SITI MASWAH BINTI SULAIMAN
Jawapan : Waalaikumsalam, harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai calon temuduga.
Soalan 6 : Salam..saya ingin bertanya, adakah permohonan saya berjaya untuk dipanggil temuduga..terima kasih
Daripada: Mohd Fadhil Bin Mohd Isa
Jawapan : Waalaikumsalam, harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai calon temuduga.
Soalan 7 : Salam. Saya baru menyemak status permohonan saya bagi jawatan gred J41 Jurutera (AWAM). Keputusan yang keluar dinyatakan seperti berikut "TIDAK MELEPASI SYARAT-SYARAT SEMASA YANG DITETAPKAN OLEH SURUHANJAYA". Saya merupakan graduan lulusan ijazah sarjana muda kejuruteraan awam di salah satu IPTA. Bolehkah saya tahu punca kegagalan saya melepasi syarat-syarat tersebut? Terima Kasih.
Daripada: MOHAMAD HAZIQ BIN SENIN
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 8 : salam,saya nak tahu saya ada mohon jawatan pada tahun lepas 2013. Adakah nama saya tersenarai untuk temuduga atau tidak?
Daripada: ANIZA BINTI AHMAD
Jawapan : waalaikumsalam. Dukacita dimaklumkan, nama Tuan/Puan tiada dalam senarai panggilan temuduga kami
Soalan 9 : salam Tuan/ Puan saya telah menghantar permohonan pada tahun lepas. adakah nama saya tersenarai untuk panggilan temuduga?
Daripada: Nurazura Binti Anis
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih.
Soalan 10 : Salam, saya ada membuat permohonan jawatan kosong dalam SPAJ pada tahun lepas. Adakah permohonan saya telah diterima oleh pihak tuan? Terima kasih.
Daripada: HARIS AMINNUR BIN MOHD NASIR
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih.
Soalan 11 : SAYA INGIN BERTANYA.. ADAKAH SEMUA SIJIL YANG PERLU DIBAWA UNTUK TEMUDUGA PEGAWAI IMIGRESEN KP17 PERLU DISAHKAN OLEH PIHAK TERTENTU ATAU TIDAK PERLU?
Daripada: MOHD FITRY BIN AHMAD TAHARIM
Jawapan : Untuk makluman tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 12 : Assalamualaikum...saya nak bertanya macamana ye untuk kita mendapatkan semula salinan surat pengesahan lantikan daripada SPA. Terima kasih.
Daripada: NOR HAZLIANA BINTI MOHAMMED
Jawapan : waalaikumsalam. cik boleh berhubung dengan pihak spa malaysia.layari laman web http://spa.gov.my. terima kasih.
Soalan 13 : Assalamualaikum saya baru saja menghadiri temuduga (p/o) n17 pada 16 March 2014 yang lepas.soalan saya,bilakah keputusan temuduga akan keluar?? Dan saya berjaya atau tidak??
Daripada: Absah Binti Ali
Jawapan : waalaikumsalam. cik boleh menyemak dilaman rasmi spaj. http://spaj.johor.gov.my
Soalan 14 : Adakah keputusan bagi temuduga Pegawai Belia Dan Sukan S41 telah keluar? Dimana saya boleh menyemak keputusan saya? Terima kasih.
Daripada: Fawziah
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa pihak SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan perkhidmatan awam negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 15 : Salam sejahtera . saya ingin bertanya , di kementerian manakah akan ditempatkan jawatan pembantu tadbir pada sesi temuduga pada bulan 6/2014 tahun ini . Sekian terima kasih.
Daripada: MOHD AZMIR BIN YUSOF
Jawapan : Salam sejahtera, untuk makluman tuan, pihak SPA Johor tidak membuat sebarang temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir(P/O) pada bulan 6/2014.
Soalan 16 : saya dapati permohonan saya dgn status "TIDAK MELEPASI SYARAT-SYARAT SEMASA YANG DITETAPKAN OLEH SURUHANJAYA" Boleh terangkan mengapa begitu sedangkan saya memohon berdasar pengkhususan yang berkenaan. Terima Kasih.
Daripada: CHONG YEE TING
Jawapan : Jika permohonan Tuan/Puan memenuhi syarat yang ditetapkan oleh pihak kami, Tuan/Puan layak dipanggil temuduga.
Soalan 17 : Salam, saya nak bertanya adakah saya layak atau tidak layak mengisi sebarang jawatan dlm spa, ini kerana suda 13 tahun saya tunggu dan sehingga sekarang saya mengkemaskini kan spa tetapi sebarang jawapan dan maklumbalas dari pihak spa belum d terima, dan ingin bertanya umur suda 30 tahun x layak memohon? Sekian terima kasih.
Daripada: adriana
Jawapan : walaikumsalam. umur layak memohon dari 18-30 tahun..
Soalan 18 : kenapa permohonan saya selalu tidak dapat sehingga umur saya mencecah 28tahun.. Dan,umur berapa boleh apply SPA??
Daripada: Bonnely Bin Jamadil
Jawapan : Harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama calon temuduga. umur bleh memohon ialah dari 18-50.
Soalan 19 : Assalamualaikum. saya ingin bertanya. saya ada memohon jawatan bagi N17 dan beberapa jawatan lain. saya ingin mengetahui status saya. adakah saya dipanggil untuk temuduga? dan satu lagi soalan saya, saya baru tamat belajar dan akan konvo tahun depan. Tahun graduasi itu harus diisi tahun ini atau guna spm sahaja? Daripada : Noor Azlin binti muhammad radhi
Daripada: NOOR AZLIN BINTI MUHAMMAD RADHI
Jawapan : Wsalam. Harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama calon temuduga.
Soalan 20 : Assalamualaikum..sy nk tnye sy ad mhon jwtan pem.hal ehwal islam s17 dan pem.pembangunan masyarakat..adakah sy layak di temuduga dan sekiranya sy layak..jawatan manakah yg sy dpt ditemuduga tq..
Daripada: Mohd Ghazali bin Abdul Wahid
Jawapan : waalaikumasalam.nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. bagi jawatan yang disebut di atas,buat masa sekarang jawatan tersebut belum lagi dipanggil untuk ditemuduga. terima kasih.
Soalan 21 : salam sejahtera..Adakah saya berjaya untuk dipanggil temuduga.terima kasih
Daripada: yiignesh selvam
Jawapan : wsalam. boleh say tahu cik memohon jawatn apa?
Soalan 22 : Salam 1 Malaysia. Adakah nama saya tersenarai untuk ditemuduga bagi jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27? Terima kasih.
Daripada: NORHAYATI AKMAR BT ABIDIN
Jawapan : wsalam. temuduga bagi jawatan PPT N27 belum lagi dikeluarkan.
Soalan 23 : Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia. Saya ingin mengetahui, adakah nama saya tersenarai untuk panggilan temuduga? - HARYANI BTE ALI
Daripada: HARYANI BTE ALI
Jawapan : wsalam. nama cik sudah berada didalam senarai menunggu. harap bersabar.
Soalan 24 : salam saya ingin bertanya bilakah keputusan temuduga pembantu pertanian G17 dikeluarkan. Harap maklum
Daripada: sharifah binti ramli
Jawapan : wsalam. buat masa sekarang, keputusan bagi jawatan pembantu pertanian belum lagi diputuskan.
Soalan 25 : Saya telah ditemuduga untuk jawatan pembantu tadbir (p/o) gred N17 (4 Dis 2013). Adakah saya berjaya bagi mengisi kekosongan jawatan tersebut?
Daripada: NOOR SYAMILAH BINTI HUSSIN
Jawapan : cik boleh menyemak dilaman web rasmi kami. terima kasih.
Soalan 26 : saya sudah di interview pada 13/11/13. Adakah saya berjaya.
Daripada: azie
Jawapan : boleh saya tahu untuk jawatan apa?
Soalan 27 : Assalam, Adakah saya tersenarai utk panggilan temuduga? tk.
Daripada: norlianna
Jawapan : nama cik tidak berada dalam senarai kami.
Soalan 28 : Salam, Bole saya tahu maklumat lebit lanjut mengenai jawatann PENGHULU N27 dan adakah jawatan itu ditawarkan dikawasan dearah lahad datu sabah-mohdsani
Daripada: MOHAMAD SANI BIN BIDATUPAH
Jawapan : wsalam. untuk jawatan di kawasan Sabah, cik perlulah berhubung dengan pihak SPA Sabah.
Soalan 29 : assalamualaikum boleh saya tahu bila keputusan temuduga bagi jawatan pembantu pertanian G17..? terima kasih..
Daripada: nizam
Jawapan : wsalam. buat masa sekarang, keputusan temuduga bagi jawatan pembantu pertanian belum lagi diputuskan.
Soalan 30 : Assalammualikum, nak tanya untuk tahun 2014 akan adakah jawatan kosong ditawarkan oleh SPAJ? untuk gred f41.
Daripada: shazul
Jawapan : wsalam. buat masa ni spaj belum lagi mengeluarkan iklan jawatan kosong.
Soalan 31 : salam 1 malaysia, saya ingin memohon dalam spaj tetapi tidak tahu bagaimana?permohonan online ke?tapi dimana?
Daripada: nurhidayah
Jawapan : salam 1 malaysia. cik boleh memohon sekiranya terdapat jawatan kosong yang diiklankan. terima kasih.
Soalan 32 : Bagaimanakah untuk saya meomohon spaj ?
Daripada: SITI NURHIDAYAH BT MOHD JOHARI
Jawapan : cik boleh memohon sekiranya terdapar jawatan kosong yang diiklankan.
Soalan 33 : Saya sudah selesai temuduga pada 5 mac 2014.. Bilakah keputusan temuduga tu boleh diketahui???
Daripada: nurul syahirah binti zaini
Jawapan : cik boleh menyemak dilaman web rasmi kami.terima kasih.
Soalan 34 : salam, bila borang untuk permohonan jawatan bagi tahun 2014 akan dibuka semula? sila perincikan lagi maklumat tentang jawatan-jawatan yang diiklankan dalam portal ini bagi memudahkan kami mendapat maklumat yang tepat. terima kasih....
Daripada: NURANYISSA BINTI ABU BAKAR
Jawapan : Wsalam, untuk tahun 2014 setakat ini spaj belum mengiklankan lagi jawatan kosong. Puan dikehendaki melayari laman web setiap masa untuk mengetahui perkembangan dari masa kesemasa.
Soalan 35 : saya sudah membuat permohonan dan pernah dipanggil temuduga. namun gagal. tetapi saya amat berminat dengan jawatan separa perubatan spa8i. adakah saya masih layak untuk dipanggil temuduga? dan saya layak ke untuk temuduga sesi april ini 2014? saya amat-amat berminat dengan jawatan separa perubatan ni dan berharap dapat. terima kasih.
Daripada: NIK NUR AIN AQILLAH AZMI
Jawapan : Untuk makluman puan, jawatann separa perubatan spa8i adalah di bawah suruhanjaya perkhidmatan awam Malaysia bukan spajohor. oleh yg demikian puan dikehendaki menghubungi pihak spamalaysia. Harap maklum.
Soalan 36 : Salam.. saya ingin bertanya tentang permohonan pelarasan tangga gaji bagi diploma 2009 untuk ambilan 2012. Saya diploma 2009 lantikan april 2012 telah ditawarkan RM 1588 tapi Sahabat saya diploma 2009 lantikan november 2013 dibayar RM 2169. Mohon pencerahan.. Terima kasih..
Daripada: FARHAN BIN MD KASIM
Jawapan : Wsalam, setiap pelantikan PPPBS Gred DGA29 adalah berbeza2 iaitu bergantung kepada bila dan tahun tuan di lantik .Walau bagimanapun tuan boleh memohonan penetapan gaji permulaan ke spaj untuk pertimbangan selanjutnya.
Soalan 37 : Assalamualaikum w.b.t Saya baru sahaja dapat surat pelantikan tetap sbg pembantu tadbir (p/o) dari spa Malaysia dan diarah berkursus di INTAN Kluang, 9-14 FEB 2014. Cadangan penempatan adalah di pelbagai jabatan/kementerian persekutuan di sekitar Putrajaya/KL dan hanya akan diketahui pada hari terakhir kursus nanti. Saya juga baru sahaja selesai sesi temuduga bagi jawatan yang sama di bawah spaj pada 7hb Jauari yang lalu. Keputusan temuduga spaj tersebut belum diketahui. Soalan saya, adakah say
Daripada: NORLELA UMAR
Jawapan : Wsalam,pihak spaj mengucapkan tahniah atas pelantikan puan di spaMalaysia. Puan dikehendaki melayari laman web spaj dari masa kesemasa sekiranya ingin mengetahui perkembangan terkini tentang temuduga yang puan hadiri pada 7.1.2014.
Soalan 38 : Assalammualaikum dan salam sejahtera, Saya nak buat petanyaan mengenai penempatan kerja sebab sekarang ni saya menerima pelantikan tetap pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)N17 di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia. Kemungkinan saya ditempatkan di sekitar PUTRAJAYA / K.L. Sekiranya saya ingin memohon penukaran tempat kerja di sekitar JOHOR BAHRU / KOTA ISKANDAR bagaimana caranya? Alasan penukaran: 1) Mengandung anak ke-2, Anak masih kecil serta suami bekerja di Pusat Bandar Medini
Daripada: Rozilawati Binti Ahmad
Jawapan : wsalam,puan boleh mohon secara pertukaran pelantikan dari perkhidmatan awam persekutuan ke perkhidamatan awam negeri iaitu mengikut pek. perkhid. bil.17/2002. dengan syarat telah disahkan dalam perkhidmatan pembantu tadbir (P/O) Gred N17 di spa Malaysia.
Soalan 39 : salam 1 malaysia saya ingin bertanya saya tersenarai calon simpanan lantikan semasa sesi temuduga jururawat U29 baru-baru ini. Bilakah pinggilan calon simpanan akan dipanggil. sekian terima kasih
Daripada: siti nurain
Jawapan : Wsalam,Jawatan Jururawat adalah di bawah lantikan SPAMalaysia. Puan dikehendaki menhubungi terus ke spamalaysia untuk mengetahui perkembangan selanjutnya.
Soalan 40 : SAYA adalah sebagai Pembantu Syariah LS 17 di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur(JAWI).saya adalah Lantikan SPA (Federal)dan telah berkhidmat selama 4 tahun,boleh tak saya berpindah ke Jabatan Agama Islam Johor terutamanya di Batu Pahat dan Muar atau Mahmakah Syariah secara terus atau menlalui permohonan SPAJ.saya adalah anak kelahiran batu pahat.terima kasih
Daripada: mohammed azrul bin md arif
Jawapan : Encik boleh memohon secara pertukaran pelantikan mengikut Pek. Perkhid. Bil.17/2002 dengan syarat tuan telah disahkan dalam perkhidamatan sebagai Pembantu Syariah Gred LS17 dan terdapatnya kekosongan di perkhidmatan awam johor.
Soalan 41 : SAYA ADALAH LANTIKAN Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia(JKSM)
Daripada: mohammed azrul bin md arif
Jawapan : Sila perjelaskan pertanyaan anda.
Soalan 42 : Assalamualaikum....saya nak tahu boleh kah saya dari jabatan persekutuan ingin memohon untuk bertukar ke kerajaan negeri johor?
Daripada: AZWANI BINTI OMAR
Jawapan : Wsalam,puan boleh memohon secara pertukaran pelantikan mengikut pek. perkhid. bil.17/2002 dangan syarat puan telah disahkan dalam perkhidmatan dan ada kekosongan jawatan di perkhidmatan awam johor.
Soalan 43 : Salam. Saya nak bertanya, saya memohon jawatan pegawai imigresen gred KP17, tapi tidak di terima. Boleh saya tahu, kenapa ? Dan satu lagi pertanyaan, bila agaknya panggilan untuk jawatan untuk pegawai kastam dan polis ? Terima kasih
Daripada: Fahzilah binti gagani
Jawapan : wsalam,untuk makluman tuan jawatan yang dipohon adalah dibawah bidang kuasa spa malaysia . tuan dikehendaki melayari laman web spa malaysia.
Soalan 44 : Assalamualaikum.. Saya sudah hantar soalan ini kali kedua namun setelah 3 hari waktu berkerja masih lagi tidak dijawab oleh pihak admin..maka soalan saya sekali lagi ialah : Saya memohon jawatan di SPAJ iaitu Pembantu Hal Ehwal Islam S17, & Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam N27, adakah saya layak ditemuduga. terima kasih & mohon dibalas soalan saya ini.
Daripada: Shaipulnizam bin Othman
Jawapan : Wsalam,permohonan tuan masih dalam tindakan spaj.
Soalan 45 : saya merupakan PPPLD DGA29.. telah dilantik pada 1 Ogos 2009 dan kini telah disahkan dlm perjawatan. soalan saya.. sekiranya saya ingin memohon cuti tanpa gaji kerana sebab2 tertentu apakah prosedur yang perlu saya lakukan? terima kasih...
Daripada: Mazielawati binti Ismail
Jawapan : puan layak memohonan cuti tanpa gaji dengan syarat puan melepasi berapa lama dalam tempoh perkhidmatan.lihat bab c (cuti tanpa gaji)
Soalan 46 : assalamualaikum. saya merupakan lepasan ijazah bagi kursus ekonomi sumber manusia. saya ingin tahu apakah bidang yang bersesuaian dengan saya?
Daripada: NURUL SUHAILA BINTI BASKANI
Jawapan : Wsalam,di dalam perkhidmatan awam negeri jawatan yang bersesuaian dengan kelayakan puan ialah jawatan pegawai tadbir negeri gred N41
Soalan 47 : Assalammualaikum, saya ingin bertanya.. Pada usia saya sekarang 30tahun Dan hanya pemegang sijil..adakah masih layak memohon?
Daripada: mohd hafiz bin sulaiman
Jawapan : Wsalam,boleh memohon.Untuk makluman bagi umur ke perkhidmatan awam adalah 18 tahun ke atas hingga 54 tahun.
Soalan 48 : Bagaimana cara untuk memohon pertukaran dari jabatan persekutuan ke kerajaan negeri johor? saya perlu dapatkan kelulusan ketua jabatan atau hanya perlu membuat surat sahaja? AZWANI OMAR
Daripada: AZWANI BINTI OMAR
Jawapan : puan dikehendaki mengikuti pek. Perkhid. Bil.17/2002 (pertukaran pelantikan).Di dlm pek tersebut ada peraturan2 yang perlu puan ikuti.
Soalan 49 : Boleh ke kita menukar lokasi temuduga sekiranya kita tidak dapat hadir ke tempat temuduga atas sebab lewat mengetahui mengenai sesi temuduga itu.
Daripada: NUR HIDAYAH BINTI YUNUS
Jawapan : untuk sebarang pertanyaan, sila berhubung dengan pihak kami. terima kasih.
Soalan 50 : Adakah nama saya tersenarai untuk temuduga mana-mana jawatan yang pernah saya mohon sebelum ini.
Daripada: Ismail Bin Hadik
Jawapan : boleh saya tahu encik memohon jawatan apa?
Soalan 51 : saya ada memohon jawatan PPT N27, adakah saya layak dipanggil temuduga (HAWA BINTI ABDUL GHANI)
Daripada: HAWA BINTI ABDUL GHANI
Jawapan : untuk pengetahuan cik, temuduga bagi jawatan PPT27 belum lagi diadakan.
Soalan 52 : Adakah iklan jawatan kosong antara bulan Januari hingga Mac 2014 telah diiklankan? Terima kasih
Daripada: zaiton bt daros
Jawapan : buat masa sekarang, pihak SPAJ belum lagi mengiklankan sebarang jawatan kosong. terima kasih.
Soalan 53 : Assalamualaikum.. Saya Nazri. Disini saya ingin bertanya mengenai keputusan untuk ditemuduga bagi jawatan juruteknik. Saya telah memohon dari tahun lepas dan sehingga kini masih belum mendapat jawapan apa-apa. Harap mendapat jawapan dari pihak tuan. Terima Kasih.
Daripada: Mohd Nazri Bin Hamdan
Jawapan : Waalaikumsalam, dimaklumkan bahawa jawatan tersebut masih dalam tindakan pihak kami. Ini berikutan perubahan skim perkhidmatan jawatan tersebut yang melibatkan pertukaran syarat pengambilan jawatan.
Soalan 54 : assalamualaikum..sya ingin bertanya pada pihak Tuan,pada awal tahun 2014, bilakah iklan atau maklumat jawatan kosong bagi tahun ini?Ini memandangkan sekarang sudah masuk bulan februari 2014..
Daripada: NUR HASLINDA BINTI SULAIMAN
Jawapan : waalaikumsalam. buat masa sekarang, pihak SPAJ belum lagi mengiklankan jawatan kosong bagi tahun 2014.
Soalan 55 : Salam..Saya ingin bertanya bila keputusan temuduga gred G17/Pembantu pertanian akan keluar??
Daripada: Muhd. Syamim
Jawapan : dimaklumkan bahawa jawatan tersebut dalam tindakan pihak kami. ini berikutan perubahan skim perkhidmata jawatan tersebut yang melibatkan pertukaran syarat pengambilan.
Soalan 56 : saya adalah calon simpanan penolong pegawai perubatan t.duga pada bulan 10 2013.Adakah saya berpeluang diambil pada pemgambilan july 2014?
Daripada: elyvestor galambun
Jawapan : Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 57 : salam..saya telah pergi temuduga pembantu tadbir pada 5 mac 2014. bilakah keputusannya dapat diketahui??
Daripada: NURUL SYAHIRAH BINTI ZAINI
Jawapan : waalaikumsalam. cik boleh menyemak di poral rasmi kami. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 58 : sy dipanggil untuk temuduga latihan separa perubatan jururawat..bolehkah sy minta pd pihak spa untuk menukar program lain?? sy mahukan program latihan jurupulih perubatan anggota, memandangkan sy amatlah berminat dgn program ini.. sy juga telah memiliki diploma jurupulih perubatan anggota dari institusi swasta, tetapi masih menganggur..sy berharap apabila sy dpt belajar kembali apa yg sy belajar dulu,, saya akan lebih mudah mempelajari program tersebut..dan minat yg mendalam.. sekian..
Daripada: NORA FARAH BINTI MOHAMAD ALI
Jawapan : untuk makluman pihak puan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa pihak SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan perkhidmatan dibawah negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 59 : Assalamualaikum, saya baru mendapat panggilan temu duga latihan separa perubatan kejururawatan. Saya nak tanya boleh tak saya nak buat permohonan lain sedangkan saya dapat panggilan temuduga tu sebab saya tak minat kos kejururawatan.
Daripada: Siti Aishah Sabani Binti Tajudin
Jawapan : waalaikumsalam. untuk makluman pihak puan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa pihak SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan perkhidmatan dibawah negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 60 : Assalamualaikum, saya ditawarkan untuk temuduga bagi jawatan jururawat pergigian pada tarikh yang telah ditetapkan, jika saya tidak dapat hadir pada hari tersebut, adakah saya masih berpeluang untuk dapat temuduga bagi sesi yang akan datang atau nama saya telah disenarai hitam ? terima kasih
Daripada: Ain Fazdlina
Jawapan : walaikumsalam. untuk makluman pihak puan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa pihak SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan perkhidmatan dibawah negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 61 : Salam..saya ada memohon jawatan di SPAJ 2013,mengunakan alamat surat menyurat di pahang,soalan:bagaimanakah saya mahu menukar alamat surat menyurat ke johor dalam borang pemohonan on-line saya sebab sehingga kini saya belum menerima apa2 panggilan samada layak @ sebaliknya.mekasih
Daripada: nor azlina binti md nordin
Jawapan : waalaikumsalam. cik boleh menghubungi kami di talian 072666423.terima kasih.
Soalan 62 : keputusan untuk Pegawai kawalan trafik udara saya ialah "Tertakluk Kepada Kelulusan Mesyuarat Suruhanjaya", apakah maknanya?
Daripada: Nur Azreen Amira
Jawapan : unutk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari http://spaj.johordt.gov.my
Soalan 63 : Kenapa semasa.saya mengisi spa8 tidak terdapat kenyataan jawatan yang dimohon..
Daripada: julianah arman
Jawapan : untuk makluman pihak puan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa pihak SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan perkhidmatan dibawah negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 64 : saya telah lapor diri pada 27 april 2014 sebagai pengawai imigresen di putrajaya.saya sampai ke putrajaya 26 arpil 2014 saya menghadapi masalah mencari bilik di putrajaya saya memang tak dapat mencari bilik di putrajaya. 26 sampai 27 april saya tinggal di homestay kosnya tinggi saya tidak mampu tinggal di homestay setiap hari saya terpaksa tarik diri daripada perlantikan pengawai imigresen gred kp17 olehsebab jabatan telah mengupah orang untuk menjahit uniform semua lantikan baru dengan itu saya
Daripada: ng yun leng
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa pihak SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan perkhidmatan awam negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 65 : Saya merupakan pelajar Kimpalan Tool & Died,apakah kelayakan untuk memohon bagi kekosongan tersebut.
Daripada: Muhammad Nor Shafiq Mohd Said
Jawapan : Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 66 : salam sya dari sabah ingin bertanya bilakah pengambilan bomba 2014?..dan bila ujian fizikal dijalankan dan surat tawaran bila diedarkan
Daripada: jasrin bin harun
Jawapan : Waalaikumsalam, untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 67 : Assalamualaikum. Saya adalah calon simpanan bagi latihan separa perubatan. saya baru sahaja menerima surat tawaran (surat bercetak) bahawa saya telah berjaya dalam temuduga pada hujung tahun lalu. Tetapi, saya tidak menerima sebarang email pemberitahuan bahawa saya berjaya. Ini menyebabkan saya tidak tahu apa persediaan yang patut saya lakukan. Mohon dari pihak Spa menghantar surat pengesahan bahawa saya telah berjaya dalam temuduga tersebut ke email : ana_insyirah94@yahoo.com . Kerjasama dari pihak spa amat dihargai. Terima kasih.
Daripada: Nor Iswana Jumin
Jawapan : waalaikumsalam untuk makluman pihak puan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa pihak SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan perkhidmatan dibawah negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 68 : Assalamualaikum, saya ingin bertanya bagaimana mahu dapatkan borang permohonan untuk jawatan kosong???
Daripada: NUR FATHIN FATIHAH BINTI HANIFAH
Jawapan : waalaikumsalam. cik boleh mengisi borang sekiranya terdapat jawatan kosong yang diiklankan.
Soalan 69 : Assalammualaikum. Nak tanya.Macam mana nak tahu bila ada kekosongan jawatan ?
Daripada: NUR SYUHADA BELINTINA BT UGAP
Jawapan : Waalaikumussalam, sila tunggu update daripada pihak spaj melalui portal atau fb/twitter. Terima kasih
Soalan 70 : Boleh saya tahu, bila pengambilan jawatan kosong akan dibuka lagi ?
Daripada: SITI AZURA BINTI AHMAD
Jawapan : buat masa sekarang, pihak SPAJ masih belum lagi mengiklankan jawatan kosong.
Soalan 71 : Salam,saya nak tahu adakah saya berjaya dalam temuduga bertarikh 27/02/2014 iaitu Juruteknik komputer FT16 di Sandakan,Sabah.terima kasih
Daripada: Nor Azuriani Said
Jawapan : waalaikumsalam. untuk makluman pihak puan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal rasmi. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 72 : Saya telah dilantik ke jawatan KP17 pada 27 April 2014.Sebelum ini saya pernah berkhidmat sebagai Pegawai Pemantau Harga selama 6 tahun di KPDNKK.secara kontrak.Adakah saya layak memohon pelarasan gaji berdasarkan pengalaman.mohon pencerahan.Terima Kasih.
Daripada: Norazaliza Othman
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, layari http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 73 : assalamualaikum, saya nak bertanya, perlukan membawa gambar berukuran pasport untuk temuduga dalam jawatan pembantu pentadbir N17.. terima kasih..
Daripada: hasmira
Jawapan : waalaikumsala. tidak perlu membawa gambar. hanya perlu bawa sijil sijil asal yang berkenaan sahaja.
Soalan 74 : salam. bilakah tarikh pemohonan jawatan kosong yang baru akan dibuka? terima kasih
Daripada: INTAN NASUHA
Jawapan : waalaikumsalam. buat masa sekarang, pihak SPAJ belum lagi mengeluarkan iklan jawatn kosong.
Soalan 75 : Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia. Saya ingin tahu adakah calon bagi jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27 telah disenarai pendekkan? Dan adakah nama saya tersenarai? Terima kasih.
Daripada: NUR FAEZAH BINTI MOHD SABRI
Jawapan : waalaikumsalam. buat masa sekarang, pihak kami belum lagi mengeluarkan senarai pendek bagi calon tersebut. terima kasih kerana bertanya.
Soalan 76 : Assalamualaikum wbt.. baru-baru ini saya ada memohon online bagi jawatan pegawai sains gred C41 (Biokimia). Saya mendapati kelayakan saya untuk memohon jawatan tersebut amatlah menepati. Sebelum saya memohon memang saya ada baca syarat jawatan tersebut. Tapi malangnya, setelah sebulan memohon, saya mendapati keputusan dari SPA, mengatakan saya tidak menepati syarat yang telah ditetapkan bagi jawatan pegawai sains tersebut. Mohon pihak SPA beri penjelasan. Jawapan anda amatlah dihargai. Terima kasih :)
Daripada: Mira Safrina Binti Ahmad
Jawapan : Waalaikumsalam, untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 77 : bagaimana nak semak samada dpt temuduga atau apa-apa tawaran?
Daripada: Hafidz
Jawapan : Segala semakan boleh dibuat melalui portal SPA Johor http://spaj.johordt.gov.my.
Soalan 78 : bilakah keputusa temu duga pembantu tadbir (p/o) 2014 di umum kan... saya telah pergi ke temu duga tersebut pada 9 june 2014... terima kasih
Daripada: mohd razman
Jawapan : Harap maaf, pihak SPA Johor tidak membuat sebarang temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir (P/O) pada tarikh tersebut.
Soalan 79 : Salam,en saya nak tanya,nama saya tersenarai tak jawatan Pembantu Hal Ehwal Islam Gred S17,bila mahu panggil untuk temuduga.
Daripada: MUHAMMAD AFIQ BIN ABDUL RAHMAN
Jawapan : Waalaikumsalam, harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai calon temuduga.
Soalan 80 : saya pesara tentera anak saya lahir luar negeri johor tetapi aspabila memohon jawatan di majlis Dearah telah ditolak mereka mengatakan bukan anak Negeri Johor
Daripada: azkaria ahmad
Jawapan : SPA Johor hanya melantik mereka yang berasal dari Johor sahaja.
Soalan 81 : Assalammualaikum, Tahniah kerana wujudnya laman web SPAJ ini memudahkan urusan permohonan online dan mengetahui maklumat berkaitan yang diperlukan oleh kakitangan awam dan orang awam sendiri dengan mudah. Saya mencadangkan untuk penambahbaikkan diharap pihak SPAJ dapat mengemaskini lebih kerap laman web ini. Terima kasih.
Daripada: Cik Norain
Jawapan : waalaikumsalam. terima kasih kerana memberikan sokongan dan cadangan untuk penambahbaikan.
Soalan 82 : Assalamualaikum w.b.t, saya ingin bertanya. Jika permohonan saya baru sahaja saya hantar pada hari ini(24/6/2014, maka bilakah keputusan permohonan akan diberitahu? Terima kasih.
Daripada: AG MOHD ARIF BIN AG USMAN
Jawapan : waalaikumsalam. boleh saya tahu cik menghantar borang di SPA Malaysia ataupun di SPA Johor?
Soalan 83 : Assalamualaikum,saya seperti nama diatas ingin bertanya, saya ada memohon latihan separa perubatan. Adakah saya layak dipanggil untuk ditemuduga..Terima kasih.
Daripada: Mohd Shafiruddin
Jawapan : waalaikumsalam.untuk makluman pihak tuan/puan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPA Malaysia. http://spa.gov.my
Soalan 84 : Assalamualaikum,saya ingin bertanya kepada pihak tuan/puan ,bilakah saya boleh semak tarikh layak untuk ditemuduga dalam latihan separa perubtan ?..sekian..
Daripada: Mohd Shafiruddin
Jawapan : waalaikumsalam.untuk makluman pihak tuan/puan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPA Malaysia. http://spa.gov.my
Soalan 85 : assalamualaikum..saya ingin bertanya,bagaimanakah cara untuk memastikan pemohonan spa8 saya sentiasa aktif..terima kasih
Daripada: Mohd Shafiruddin
Jawapan : Waalaikumsalam. untuk makluman cik, spa8 adalah dibawah SPA malaysia. untuk maklumat lanjut, layari http://spa.gov.my. terima kasih.
Soalan 86 : salam...saya ingin bertanya,adakah saya boleh memilih semua khusus dalam bidang latihan perubatan atau ia ada had limitnya..terima kasih
Daripada: Mohd Shafiruddin
Jawapan : waalaikumsalam.untuk makluman pihak tuan/puan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPA Malaysia. http://spa.gov.my
Soalan 87 : Assalamualaikum, saya ingin bertanya tentang keputusan jawatan yang saya mohon.Kenapa saya tidak menerima sebarang emel atau sms tetapi bila saya check dalam SPA saya melepasi syarat jawatan Penolong Penguasa Kastam Gred W27.??
Daripada: MOHAMAD KHAIRIL
Jawapan : Waalaikumsalam.untuk makluman pihak tuan/puan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPA Malaysia. http://spa.gov.my
Soalan 88 : Assalamualaikum.saya menghadiri temuduga N17 pada bulan mac 2014.Saya ingin mengetahui status temuduga berkenaan.terima kasih.
Daripada: ANISAH FAIZAH BINTI SAFAUDIN
Jawapan : Walaikumsalam. Cik boleh menyemak nama dilaman rasmi SPAJ. http://spaj.johor.gov.my
Soalan 89 : Assalamualaikum.saya menghadiri temuduga N17 pada bulan mac 2014.Saya ingin mengetahui status temuduga berkenaan.terima kasih.
Daripada: ANISAH FAIZAH BINTI SAFAUDIN
Jawapan : Waalaikumsalam. Cik boleh menyemak nama dilaman rasmi SPAJ. http://spaj.johor.gov.my. terima kasih.
Soalan 90 : Sy seperti diatas ingin mengetahui status permohonan pertukaran tempat bertugas sy sebagai jururawat u29 dari hospital sultanah aminah jb ke melaka..
Daripada: mohd sukri bin khamis
Jawapan : Untuk makluman tuan, jawatan jururawat u29 adalah dibawah bidang kuasa SPA Johor. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 91 : salam.saya merupakan calon temuduga penolong pegawai hal ehwal islam pada bulan mei yang lepas.saya amat berharap saya terpilih dalam calon yang berjaya.
Daripada: NURUL AIN BINTI HAMDAN
Jawapan : keputusan bagi jawatan pen.peg.hal ehwal islam sudah pun keluar. cik boleh semak dilaman rasmi spaj. http://spaj.johor.gov.my
Soalan 92 : Saya nak tanya bagaimana nak mohon jawatan di spaj sebab iklan asyik tutup je. sy dag follow di facebook tapi makluman yang keluar untuk panggilan temuduga dan keputusan temuduga saja. makluman untuk iklan jawatan kosong tak pernah pun disiarkan kenapa?
Daripada: Zalipah Wahab
Jawapan : untuk makluman cik,buat masa sekarang pihak SPAJ belum lagi mengiklankan jawatan kosong.
Soalan 93 : salam..saya telah membuat permohonan pelbagai jawatan dgn SPAJ dan saya ingin tahu adakah nama saya ada di dalam sistem untuk ditemuduga atau tidak. terima kasih.
Daripada: Nadiah Binti Ahmad
Jawapan : waalaikumsalam. nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap dapat sabar menunggu. terima kasih.
Soalan 94 : Saya pemegang kad OKU(PH010312003569) ingin membuat pertanyaan. Berpeluangkah golongan orang seperti saya untuk memohon mana-mana jawatan yang di tawarkan oleh pihak SPAJ dan bagaimana cara sekiranya saya ingin memohon jawatan tersebut? sekian, terima kasih
Daripada: Mohd Asyari Bin Ali
Jawapan : cik boleh mengisi borang secara online sekiranya terdapat jawatan kosong yang dikeluarkan. terima kasih.
Soalan 95 : Assalam, saya ingin bertanya adakah saya tersenarai untuk panggilan temuduga?
Daripada: Norlianna Md Ali
Jawapan : Waalaikumussalam. Dukacita dimaklumkan, nama Tuan/Puan tiada dalam senarai panggilan temuduga kami.
Soalan 96 : Salam. Keputusan temuduga bagi jawatan pembantu pertanian G17 bila akan diumunkan?
Daripada: Mohd Hafiz bin Misman
Jawapan : Dimaklumkan bahawa jawatan tersebut dalam tindakan pihak kami. ini berikutan perubahan skim perkhidmatan jawatan tersebut yang melibatkan pertukaran syarat pengambilan.
Soalan 97 : Saya nak tanya,sekiranya telah berkhidmat dalam perkhidmatan awam jururawat u29, bolehkah apply jawatan lain yg setaraf dengan diploma (gred u 27-29)? Apakah jawatan yang layak dipohon yang tidak memerlukan latihan selama 3tahun seperti latihan separa perubatan?
Daripada: Nor aziera mahmud
Jawapan : untuk makluman pihak puan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan perkhidmatan awam negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal rasmi SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 98 : saya baru mendaftar spa8, tapi kenapa jawatan permohonan tidak muncul dalam menu. saya baru lepasan spm 2013
Daripada: Nur Syafikah Habidin
Jawapan : untuk pengetahuan cik, spa8 adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. sila berhubung dengan pihak SPA Malaysia. terima kasih.
Soalan 99 : salam,sy nk tny,sy mcm was2 apabila isi borang SPA, sebabnya, mase sy habis isi and tgk balik resume, dekat maklumat SPM, kluar (tiada maklumat), tp PMR ada plk show result.. SPM tak show result pn, tp mase isi form dkt SPM sy dh simpan dh segala maklumat then htr. sy cnfuse tkut xdpt ape yg sy phon dsbbkn result spm xshow..adakah sistem dia automtik pasal result SPM??? mohon penjelasan
Daripada: AMANI BINTI ABEDINLAH
Jawapan : waalaikumsalam.untuk pertanyaaan tersebut, cik boleh berhubung dengan SPA Malaysia. terima kasih.
Soalan 100 : Assalaualaikum , adakah nama saya sudah didaftarkan dalam permohonan ke latihan separa perubatan jururawat ? berapa lamakah saya perlu menunggu untuk panggilan temuduga tersebut ?
Daripada: NorSyahira Binti Rusni
Jawapan : waalaikumsalam. untuk makluman pihak puan, jawatan tersebut adalah dibawaqh bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 101 : saya seorg pejawat awam bekrja sebagai atendant kesihatan u11,pernah menghadiri temuduga sebagai pembantu pergigian u17 ,saya berjaya mendapat tawaran pd thn jan 2013,tp malangnya sy tidak memantau tawaran tersebut dan terlepas tawaran tersebut.ingin merayu kepada pihak pengambilan khas supaya sy mendpt temuduga semula.sy memohon maf atas kecuaian sy yg tidak menyemak portal kkm dan berharap sungguh supaya rayuan sy diterima,ini adalah disebabkan sy sungguh berminat ingin menjd seorg jururawat y
Daripada: kala velaitham
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk makluman lanjut, layari portal rasmi SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 102 : salam sya dari sabah ingin bertanya bilakah pengambilan bomba 2014?..dan bila ujian fizikal dijalankan dan surat tawaran bila diedarkan
Daripada: jasrin bin harun
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adlah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatannegeri sahaja. unutk makluman lanjut, sila layari portal rasmi SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 103 : bagaimana cara untuk mendaftar bagi memohon jawatan kosong di spaj.Terima kaseh
Daripada: muhammad aliff haiqal bin afendi
Jawapan : cik boleh mendaftar sekiranya terdapat jawatan kosong.
Soalan 104 : bilakah pengambilan bomba untuk 2014.saya dari sabah dan adakah surat akan sampai?
Daripada: JASRIN BIN HARUN
Jawapan : Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://spaj.johordt.gov.my.
Soalan 105 : bilakah pengambilan bomba untuk 2014 saya dari sabah dan surat untuk ujian fizikal bilakah akan saya dapat
Daripada: JASRIN BIN HARUN
Jawapan : Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 106 : Assalamualaikum. Saya adalah calon simpanan bagi latihan separa perubatan. saya baru sahaja menerima surat tawaran (surat bercetak) bahawa saya telah berjaya dalam temuduga pada hujung tahun lalu. Tetapi, saya tidak menerima sebarang email pemberitahuan bahawa saya berjaya. Ini menyebabkan saya tidak tahu apa persediaan yang patut saya lakukan. Mohon dari pihak Spa menghantar surat pengesahan bahawa saya telah berjaya dalam temuduga tersebut ke email : ana_insyirah94@yahoo.com . Kerjasama dari pihak spa amat dihargai. Terima kasih.
Daripada: Nor Iswana Jumin
Jawapan : untuk makluman pihak puan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk makluman lanjut, layari portal rasmi SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 107 : saya ada memohon jawatan pegawai tadbir diplomatic gred m41. status urusan saya adalah "urusan dibatalkan" dan "tidak melepasi syarat-syarat semasa yang ditetapkan oleh suruhanjaya.apakah syarat yang dimaksudkan?
Daripada: akmar
Jawapan : Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 108 : askm.saya nak tanya bila panggilan temuduga DG29 di buat.sekian terima kasih
Daripada: zalikha
Jawapan : Waalaikumsalam, untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://spaj.johordt.gov.my.
Soalan 109 : Assalamualaikum, Bagaimana saya ingin dapatkan maklumat terkini berkaitan jawatan kosong dan apakah tips untuk mendapatkan sesuatu jawatan yang dipohon? Terima kasih.
Daripada: Nuraika Ibrahim
Jawapan : waalaikumsalam. untuk mendapatkan maklumat terkini jawatan kosong, cik bilehlah melayari portal rasmi SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 110 : Bilakah tarikh melapor diri bagi calon yang berjaya dalam temuduga pada 16/4/2014? Jawatan penerbit rancangan b41. Terima kasih :)
Daripada: sarah nadhirah binti azman
Jawapan : untuk makluman, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 111 : assalamualaikum... nama saya ada tersenarai dalam mana2 temuduga x?
Daripada: MOHAMAD FADZLI BIN NOORDIN
Jawapan : Waalaikumussalam. Dukacita dimaklumkan, nama Tuan/Puan tiada dalam senarai panggilan temuduga kami.
Soalan 112 : Adakah nama saya sudah ada dalam senarai temuduga.sudah bertahun lamanya tidak pernah dapat temuduga.
Daripada: bernard justinus
Jawapan : Dukacita dimaklumkan, nama Tuan/Puan tiada dalam senarai panggilan temuduga kami.
Soalan 113 : Adakah temuduga spa ini diskriminasi kaum.saya tidak pernah terima apa-apa panggilan temuduga dari dulu sampailah sekarang.harap ada temuduga dari insan malang..
Daripada: SAROJINI BINTI STEPHEN
Jawapan : Untuk makluman pihak tuan, segala pertanyaan tentang SPA Malaysia, hendaklah berhubung dengan SPA MAlaysia. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://spaj.johordt.gov.my.
Soalan 114 : assalam. saya telah menghadiri temuduga separa perubatan utk jawatan penolong pegawai farmasi pd 29/10/2013. saya tidak berjaya dlm temuduga tersebut tapi bernasib baik kerana berjaya sebagai calon simpanan.kemasukan julai pun saya masih belum dipanggil..adakah saya berpeluang utk dipanggil pada kemasukan januari 2015 akn dtg????
Daripada: pynaz
Jawapan : waalaikumsalam. untuk maklumat pihak puan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 115 : Assalammualaikum. saya memohon untuk diberi peluang dalam jawatn kosong yang ada dan saya akan bekerja dengan sungguh-sungguh.
Daripada: MUHAMMAD NOR RIDZUAN BIN NORIJAN
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih.
Soalan 116 : Salam saya nak tanye,tahun lepas saya ada memohon jawatan Pembantu Hal Ehwal Islam Gred S17,adakah nama saya tersenarai dalam jawatan tersebut dan bila hendak panggil untuk temuduga.
Daripada: MUHAMMAD AFIQ BIN ABDUL RAHMAN
Jawapan : Waalaikumsalam, harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai calon temuduga.
Soalan 117 : Salam...saya nak tanya saya dah lama daftar spa ni dari tahun 2010...tapi knape x dipanggil lg....apakah status sy??
Daripada: nuur jannatun farhana bt che zamani
Jawapan : Waalaikumsalam, untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://spaj.johordt.gov.my.
Soalan 118 : Salam 1 malaysia, bagaimana status permohonan saya?
Daripada: ZULKIFLI BIN JAMIAN
Jawapan : Dukacita dimaklumkan, nama Tuan/Puan tiada dalam senarai panggilan temuduga kami.
Soalan 119 : Salam, Saya telah menerima surat tawaran untuk jawatan Jurutera (mekanikal) gred J41 untuk Kementerian Kerja Raya. Walau bagai mana pun, saya masih belum menerima surat untuk lapor diri dari pihak kementerian. Kebiasaannya berapa lama tempoh masa untuk menunggu surat lapor diri? Terima kasih
Daripada: MOHD FAIZ BIN ISMAIL
Jawapan : waalaikumsalam. untuk maklumat pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 120 : Salam 1 Malaysia, adakah nama saya tersenarai dalam panggilan temuduga bagi jawatan Pembantu Operasi di Jabatan Audit/Arkib Negara?tq.
Daripada: MOHAMAD FAIZAL BIN ABDULLAH
Jawapan : Waalaikumsalam, untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dalam bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://spaj.johordt.gov.my.
Soalan 121 : assalamualaikum..tumpang tanya..saya dah lama isi permohonan dlm sistem spa tapi saya belum mendapat apa2 panggilan temuduga daripada pihak pan/tuan..saya ada memohon pembantu tadbir n17,separa perubatan dan pdrm..mohon pencerahan...
Daripada: UMI KALSOM BINTI MOHD HASSAN
Jawapan : Waalaikumsalam, untuk makluman pihak tuan, jawatan-jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal http://spaj.johordt.gov.my.
Soalan 122 : Saya mendapat surat tawaran untuk jawatan pegawai penjara pada Mei 2014 dan telah mengesahkan menerima jawatan di spa.gov.bilakah saya akan mendapat surat lapor diri untuk jawatan tersebut.
Daripada: muhamad naser bin ibrahim
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 123 : Salam..saya telah memohon jawatan PEMBANTU PENGURUSAN MURID GRED N17 dan PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN GRED N17..kemudian sya telah mengemaskini permohonan saya..dan memohon jawatan Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi Gred DH29 dan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG29..kenapa sehingga kini masih belum didaftarkan jawatan yg telah dikemaskini,,terima kasih.
Daripada: MOHAMMAD ZAKIE BIN RASDI
Jawapan : waalaikumsalam. untuk maklumat pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johordt.gov.my
Soalan 124 : Assalamualaikum..saya ingin bertanya, bagaimana ingin memohon secara online di spajohor ye? adakah perlu menunggu terlebih dahulu kekosongan jawatan atau perlu daftar masuk seperti spa?
Daripada: Norazlina binti Mamat
Jawapan : waalaikumsalam. cik perlu menunggu sehingga ada kekosongan jawatan barulah boleh mengisi secara online. terima kasih.
Soalan 125 : Salam. Bilakah keputusan temuduga bagi jawatan G17 Pembantu pertanian akan dikeluarkan?
Daripada: MOHD HAFIZ BIN MISMAN
Jawapan : Waalaikumsalam, dimaklumkan bahawa jawatan tersebut masih dalam tindakan pihak kami. Ini berikutan perubahan skim perkhidmatan jawatan tersebut yang melibatkan pertukaran syarat pengambilan jawatan tersebut.
Soalan 126 : asalamualaikum ,nak tanya adakah saya di panggil temuduga dalam jawatan juruaudio visual GRED N17 ?
Daripada: Haziyah
Jawapan : Waalaikumsalam, harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama calon bagi jawatan Juruaudio Visual.
Soalan 127 : Assalammualaikum...saya telah mendapat tawaran temuduga Pegawai Penjara Gred KX17 ditempat asal saya iaitu di Penjara Sungai Udang Melaka..tetapi sekarang saya berada di Sungai Petani,Kedah kerana saya masih belajar disini..oleh itu saya tidak dapat balik ke Melaka kerana mempunyai sabab-sebab yang tertentu..jadi bolehkah saya pergi temuduga di Penjara Sungai Petani kerna ia dekat dengan tempat saya sekarang dan bolehkah saya mendapatkan tarikh temuduga untuk Pegawai Penjara Gred KX17 di Sungai Petani,Kedah
Daripada: Muhd Aiman Nashihin Bin Mohd Najib
Jawapan : Waalaikumsalam. Untuk makluman puan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 128 : ASSALAMUALAIKUM, SAYA ADA MENGISI BEBERAPA JAWATAN DALAM SPA. ADAKAH NAMA SAYA TERSENARAI DALAM CALON UNTUK DITEMUDUGA ATAU TIDAK?
Daripada: NIK ARIZAL AKMA BINTI ZULKEPLY
Jawapan : Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai pihak kami
Soalan 129 : assalamualaikum .. bagaimanakah saya nak tukar tempat latihan .. saya ambil diploma kejururawatan di kolej sains kesihatan bersekutu kuching sarawak .. saya nak pindah ke kolej kejururawatn sibu ,sarawak .. apakah prosedur yang perlu saya buat .. saya baru masuk ambilan julai 2014 ..
Daripada: isma fikri
Jawapan : waalaikumsalam.untuk makluman cik, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPA Malaysia. http://spa.gov.my
Soalan 130 : Assalammualaikum, Untuk Jawatan Penghulu, bila dan pada masa bila ianya akan dikeluarkan melalui iklan JPAJ ini.
Daripada: HAMZAN BIN ABDUL WAHAB
Jawapan : Waalaikumsalam. buat masa sekarang pihak SPAJ belum lagi mengiklankan jawatan kosong. untuk maklumat lanjut sila layari laman rasmi SPAJ. http://spaj.johor.gov.my
Soalan 131 : adakah nama saya ada tersenarai ??
Daripada: hafizuddin ismon
Jawapan : Harap maaf. Nama tuan tiada dalam senarai pihak kami.
Soalan 132 : Bilakah keputusan temu duga pembantu pengurusan murid gred(N 17) akan tahu... Says Dari Jasin, Melaka....
Daripada: NOOR SUJANA BINTI HASANAR
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 133 : ASSALAMMUALAIKUM , saya ingin bertanya adakah permohon saya untuk konstabel lelaki dan inspektor , diterima . .TERIMA KASIH
Daripada: Didie Zulkifli
Jawapan : waalaikumsalam.untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 134 : Salam sejahtera,mahu mendapatkan maklumat sama ada nama saya tersenarai didalm pencalonan atau tidak?Apakah tindakan seterusnya yang boleh saya ambil sekiranya nama saya tidak tercalon dalam pencalonan jawatan yang saya pilih?
Daripada: Aniza Binti Saleh
Jawapan : Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai pihak kami
Soalan 135 : hi blh sy tnya ble tarikh utk melapor diri bg pembantu penguatkuasa kpdnkk gred17 bg bln julai 2014 ini?? sekian terima kasih.
Daripada: monica koe
Jawapan : untuk makluman pihak cik, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPA Malaysia. http://spa.gov.my
Soalan 136 : Encik macam mana dengan permohonan saya
Daripada: mohd kaeullah lim
Jawapan : Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai pihak kami
Soalan 137 : Macam mana saya nk mendaftarkan nama untuk permohonan kerja di spaj?bila permohonan akn dibuka?tq
Daripada: nurul amielia rozali
Jawapan : untuk makluman pada tahun 2014 SPAJ belum lagi mengeluarkan iklan jawatan kosong. sekiranya ada, boleh mendaftar terus secara online.
Soalan 138 : Assalamualaikum. saya ada memohon jawatan juruteknik (J17). Saya ingin mengetahui status permohonan saya.adakah saya layak dipanggil temuduga atau sebaliknya.Sekian - Ronytuah bin Muslim
Daripada: ronytuah bin muslim
Jawapan : Dimaklumkan bahawa jawatan tersebut dalam tindakan pihak kami. Ini berikutan perubahan skim perkhidmatan jawatan tersebut yang melibatkan pertukaran syarat pengambilan jawatan tersebut.
Soalan 139 : untuk menjadikan perkhidmatan lebih berkualiti dan progresif serta efisyen... saya sarankan ambilah calon yang ada pengalaman dan berusia 30 tahun ke atas... sekarang ini saya perhatikan penjawat2 awam terlalu muda untuk duduk dijawatan yang tinggi.... terlalu muda untuk buat keputusan selalu lemah bertindak berpikir dan berbangga diri.... spa dan spaj tolong buang sifat birokrasi atau pilih bulu.... contoh jawatan jcs kebanyakan jawatan sedara mara... rakyat johor perlukan keadilan dan kesamaan
Daripada: zaini bin abd. karim
Jawapan :
Soalan 140 : Assalammualaikum boleh saya tahu berapa sebenarnya jumlah kekosongan bagi jawatan pembantu tadbir (p/o) N17 di spaj ambilan 2014?terima kasih..
Daripada: zamzarina khalid
Jawapan : Waalaikumsalam, ada 120 kekosongan bagi jawatan Pembantu Tadbir(P/O)
Soalan 141 : Assalamualaikum..Maaf bertanya..saya ada memohon jawatan bagi N17 dan beberapa jawatan lain menggunakan SPM..Saya ingin mengetahui status saya.adakah saya dipanggil untuk temuduga..
Daripada: Mohd Asrif bin Ismail
Jawapan : Waalaikumsalam, nama anda ada dalam senarai untuk ditemuduga. Harap bersabar menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk temuduga.
Soalan 142 : Bilakah keputusan pembantu pertanian?
Daripada: MUHAMAD NOR IKHWAN BIN LOKMAN
Jawapan : Dimaklumkan bahawa jawatan tersebut dalam tindakan pihak kami. Ini berikutan skim perkhidmatan jawatan tersebut yang melibatkan pertukaran syarat pengambilan jawatan tersebut.
Soalan 143 : Saya mendapat panggilan temuduga. bulan april lalu,tetapi surat temuduga saya dapat hari ini,,,boleh buat rayuan lagi?
Daripada: HASRIA BINTI MOHD ALI
Jawapan : Bilakah temuduga tersebut? Jawatan apa?
Soalan 144 : bilakah tarikh keputusan temuduga utk latihan jururawat sesi julai 2014 dikeluarkan?
Daripada: Nuraisyah hussin
Jawapan : Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. Sila layari portal SPA Malaysia untuk maklumat lanjut.
Soalan 145 : Salam..saya ingin bertanya.. pada 13/05/14 saya dapat email tentang jawatan kosong Pegawai Penjara KX17.. sedangkan saya merupakan salah sorang calon simpanan Pegawai Penjara KX17, dimana tarikh sy temuduga jawatan tersebut adalah 21/05/13, adakah saya masih ada lagi peluang untuk dapat jawatan itu? apa maksud Status Lantikan Tetap? ini kerana status Pegawai Penjara sy adalah Lantikan tetap.. sekian terima kasih
Daripada: Mohd Farhan b Mohd Fadzli
Jawapan : Waalaikumsalam, untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPAJ http://SPAJ.JohorDT.gov.my
Soalan 146 : Bilakah kepeutusan temuduga Pembantu Pembangunan Masyarakat boleh disemak....dalam sistem mengatakan boleh disemak pada 14hb Mei Selepas jam 12.00 tgh.
Daripada: ROHAIDA BINTI OTHMAN
Jawapan : Untuk makluman, temuduga belum dijalankan bagi jawatan tersebut. Dalam tindakan pihak kami.
Soalan 147 : Assalammualaikum. Saya sudah interview pada 13/11/2013 bagi jawatan G17 (Pembantu Pertanian).Bilakah Jawapan/keputusan akan dikeluarkan?
Daripada: AZIE
Jawapan : Dimaklumkan bahawa jawatan tersebut dalam tindakan pihak kami. Ini berikutan perubahan skim perkhidmatan jawatan tersebut yang melibatkan pertukaran syarat pengambilan jawatan tersebut.
Soalan 148 : Salam 1 Malaysia..saya ingin bertanya adakah permohonan saya berjaya untuk dipanggil temuduga..terima kasih
Daripada: SITI NURATIQAH BINTI MOHD DAUD
Jawapan : Salam 1 Malaysia, harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama temuduga.
Soalan 149 : Asslamualikum ..sya ingin brtanya bilakah tarikh keluar keputusan bagi yang memohon utk latihan separa perubatan untuk latihan jururawat pergigian ?
Daripada: IRDINA NABILAH BINTI IBERAHIM
Jawapan : Waalaikumsalam, harap maaf jawatan Jururawat Pergigian bukan dalam bidang kuasa SPAJ. Sila rujuk SPA Malaysia untuk keterangan lanjut.
Soalan 150 : as salam...salam 1 malaysia..tiada kekosongan ke bagi jawatan juruteknologi makmal perubatan di bawah spaj???
Daripada: MAZIAH BINTI MASIS
Jawapan : Waalaikumsalam. Merujuk kepada perkara diatas, jawatan Juruteknologi Makmal Perubatan bukan dibawah bidang kuasa SPAJ. Ianya adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. Untuk maklumat lanjut, boleh layari www.spa.gov.my
Soalan 151 : Saya memohon penguasa kastam w41 dan status permohonan saya adalah melepasi syarat yg ditetapkan oleh suruhanjaya..tarikh tamat status pula pada 18 ogos 2014, tetapi kenapa saya masih belum dipanggil untuk temuduga..dan adakah peperik saan online penolong penguasa kastam dan penguasa kastam sama?
Daripada: nor fasiha asikin binti walang
Jawapan : Maaf, kami tiada lantikan untuk jawatan Penguasa Kastam w41. Cuba berhubung dengan pihak Suruhanjaya PErkhidmatan Awam Malaysia.
Soalan 152 : Assalamualaikum.saya pernah menjalani ujian penilaian pembantu belia dan sukan s17 pada april 2014. Adakah saya terpilih untuk temuduga ya?
Daripada: NUR NADHIRAH BT ABU YAZID
Jawapan : waalaikumsalam. keputusannya telah pun keluar. cik boleh menyemak dilaman rasmi SPAJ. http://spaj.johor.gov.my
Soalan 153 : Salam.. saya ingin bertanya, sama ada nama saya tersenarai dlm panggilan temuduga atau tidak..Terima kasih
Daripada: Norhasimah Binti Mohd Hassim
Jawapan : Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai pihak kami
Soalan 154 : Assalamualaikum dan salam sejahtera. saya ingin bertanya, bilakah calon simpanan untuk jawatan jururawat terlatih U29 akan dipanggil ? Berapa lama ? Adakah semua calon simpanan akan dipanggil untuk jawatan tersebut ? Terima Kasih
Daripada: NURFILZA BINTI ISMAIL
Jawapan : Waalaikumussalam. Maaf, kami tiada lantikan untuk jawatan jururawat u29. Cuba berhubung dengan pihak Suruhanjaya PErkhidmatan Awam Malaysia.
Soalan 155 : ADAKAH NAMA SAYA ADA DALAM SISTEM SEBAB NAMA SAYA BELUM KENA PANGGIL TEMUDUGA...SAYA PERLUKAN PEKERJAAN UNTUK MENYARA HIDUP SAYA....UMUR SAYA BARU 20
Daripada: marldini
Jawapan : Waalaikumussalam. Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai pihak kami
Soalan 156 : SALAM 1 MALAYSIA. ADAKAH SAYA LAYAK BAGI DIPANGGIL TEMUDUGA BAGI JAWATAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR N27. DAN SEKIRANYA LAYAK, ADAKAH SAYA PERLU MENGHADIRI PEPERIKSAAN MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM TERLEBIH DAHULU? SEKIAN, TERIMA KASIH.
Daripada: FARHAN NURAKMAL BIN ZAHARI
Jawapan : salam 1 malaysia. untuk pengetahuan cik, bagi jawatan penolong pegawai tadbir n27,temuduga jawatan tersebut belum lagi diadakan. harap cik dapat bersabar.terima kasih
Soalan 157 : Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin bertanya, adakah saya tersenarai sebagai calon yang layak ditemuduga? Dan jika layak, apakah jawatannya? Harap maklumbalas yang pantas dapat diterima. Sekian, terima kasih.
Daripada: FARHAN NURAKMAL BIN ZAHARI
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih.
Soalan 158 : Saya ingin bertanya, sekiranya saya memohon jawatan spa8 dengan kelayakan diploman bidang culinary. Apakah jawatan yang layak untuk saya pohon?
Daripada: ASWANI BINTI SIMBO
Jawapan : untuk jawatan di spa8, cik boleh menyemak di SPA Malaysia. terima kasih.
Soalan 159 : Salam..bila jawatan kosong dibuka untuk kelulusan SPM.
Daripada: Fatin Maslaila
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, SPA Johor belum lagi mengeluarkan iklan jawatn kosong.
Soalan 160 : Adakah nama sayabtersenarai bagi calon pegawai imigresen kp17
Daripada: Khairil Aizat
Jawapan : bagi jawatan pegawai imigresen kp17, cik boleh menyemak di SPA Malaysia.terima kasih.
Soalan 161 : salam.. boleh saya bertanya? apakah jawatan-jawatan kosong yang masih dibuka untuk lepasan diploma sekarang ini??
Daripada: muhamat rizal
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, SPA Johor belum lagi membuka iklan jawatan kosong.
Soalan 162 : Salam perpaduan dan salam 1 Malaysia.. Saya ingin bertanya..apakah status permohonan saya?dan bagaimana saya nak update status permohonan saya atau nak tahu jawatan yang dipohon sebelum ini? Sekian terima kasih..
Daripada: NOR SHOLEHA BINTI ABD RAHMAN
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih.
Soalan 163 : salam sejahtera, Saya telah disenaraikan sebagai calon simpanan untuk jawatan pegawai pertahanan awam kp41. Boleh bagi pencerahan apakah yang dimaksudkan tentang calon simpanan
Daripada: zainoollah khan
Jawapan : salam sejahtera.untuk makluman tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa spa malaysia. sila layari laman rasmi http://spa.gov.my
Soalan 164 : Salam. Saya hendak bertanya berkenaan status saya sebagai calon simpanan bagi jawatan penguasa bomba kb41 samaada saya ini masih berstatus calon simpanan atau tidak atau sudah tamat tempoh. Sekian sahaja terima kasih.
Daripada: Marlina binti Ramli
Jawapan : untuk makluman tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa spa malaysia. sila layari laman rasmi http://spa.gov.my
Soalan 165 : salam, saya ingin tahu adakah nama sy tersenarai dalam panggilan temuduga. 2. adakah temuduga hanya dijalankan didalam daerah negeri johor shj. tk.
Daripada: NORLIANNA MD ALI
Jawapan : Wsalam, harap maaf anda tidak berjaya. Ya, temuduga hanya dijalankan dalam daerah Johor sahaja.
Soalan 166 : Saya ada memohon Jawatan Pembantu Tadbir/operasi.Berjaya ka?
Daripada: SALMI BINTI ISMAIL
Jawapan : Salam, harap maaf anda tidak berjaya.
Soalan 167 : Salam.. sy ingin brtanya lagi.. sy ada telefon warga spaj brtanya pnggilan tmuduga.. ktanya bulan 3 sy dpnggil.. kmudia sy telefon lagi katanya bulan 4 dn skrg sudah buln 5.. sy sdih knp kwan2 lain dpnggil dn tlh msuk bkerja.. sdangkn sy tiada lg utk.dpnggil.. pkerja kontrak yg ad sparuh tlah dpnggil.. tp sy xdpnggil pnggil.. mohon prrtimbangn tuan/ puan... terima kasih.
Daripada: fazimah
Jawapan : Wsalam. Nama anda ada dalam senarai menunggu. Harap bersabar menunggu untuk dipanggil temuduga.
Soalan 168 : Assalam,saya anak jati Johor berumur 37tahun penyokong kerajaan telah lama menganggur & telah berkeluarga mempunyai 3 orang anak masih bersekolah. Banyak kali mohon kerja di jabatan kerajaan tapi tak pernah dapat. Merayu mohon kerja di mana2 jabatan kerajaan Johor. Kos bebanan hidup makin meningkat tidak mampu tampung lagi sekadar kerja part time jurugambar.
Daripada: MOHD AFFANDI BIN MUSLIM
Jawapan : Waalaikumussalam. Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai pihak kami
Soalan 169 : As Salam..Adakah nama saya tersenarai dalam temuduga N17 atau G17?.Harap dapat makluman dengan kadar segera.Terima Kasih
Daripada: Mohd Khairi Bin Ibrahim
Jawapan : Nama Tuan/Puan ada dalam senarai kami
Soalan 170 : Saya sudah menerima surat dari tawaran pelantikan tetap pembantu pembangunan masyarakat gref s17, dan telahpun setuju untuk penerimaan kerja, tetapi tarikh lapor diri tidak pula diberitahu. Di surat saya tertulis tarikh lantikan : tarikh melaporkan diri bertugas. Bagaimana ya tu?
Daripada: Muhammad Tarmiziani
Jawapan : sila layari laman rasmi SPA malaysia kerana SPAJ belum lagi melantik calon untuk jawatan pem.pembangunan masyarakat. http://spa.gov.my.
Soalan 171 : ASSALAMMUALAIKUM,SY INGIN BERTANYA SY ADA MEMOHON JAWATAN PEM.TADBIR (PO),PEMB.TADIR (KEW),PEM.BELIA DAN SUKAN ,PEM.PEMBANGUNAN MASYARAKAT,PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN..TAPI SY MENDAPATI YANG SY INI TELAH DITOLAK UTK JAWATAN PEMB.TADBIR(P0),PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN,PEMBAM.BELIA DAN SUKAN..SY HENDAK BERTANYAKAN KPD.PIHAK TUAN/PUAN..ADAKAH PERMOHONAN SY UTK JWTN PEMBANTU TADBIR(KEW) DAN PEMBANTU PEMBANGUNAN MASYARAKAT JUGA DI TOLAK...HANYA ITU SAHAJA 2 JWTN YANG SY BELUM KETAHUI...SY MOHON JASA BAIK TUAN AGAR PIHAK TUAN DAPAT MEMPERTIMBANGKAN 2 JWTN PERMOHONAN YANG SY ADA SKRG...SEKIAN TERIMA KASIH
Daripada: SHARIF BIN JALAL
Jawapan : waalaikumasalam.nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. bagi jawatan yang disebut iaitu p.tadbir(kew) dan pem.pembangunan masyarakat,buat masa sekarang jawatan tersebut belum lagi dipanggil untuk ditemuduga. harap cik sabar menunggu.terima kasih.
Soalan 172 : Salam 1malaysia. Di sini saya ingin bertanya kebiasaan nya berapa lama kah SPA mengambil masa untuk memberitahu keputusan kepada calon tersebut? Dan adakah SPA akan memberitahu sekira jawatan tersebut ditolak? Jika tidak, mengapa?
Daripada: MELODY FAYE P DEE THOMAS
Jawapan : salam 1Malaysia. untuk makluman cik, spa8 adalah dibawah spa malaysia.bukanlah dibawah SPAJ. untuk sebarang maklumat, sila layari http://spa.gov.my
Soalan 173 : Salam..maaf bertanya.saya adalah lantikan baru untuk jawatqn pembantu tadbir.boleh saya tahu cara untuk pengesahan jawatan?adakah sy perlu membuat permohonan untuk menghadiri kursus dan mengambil 3 jenis pepriksaan??trima kasih
Daripada: Nurul atika mahat
Jawapan : waalaikumsalam. cik boleh kami di talian 072666422/23. terima kasih.
Soalan 174 : Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin bertanyakan mengapa saya tidak melepasi syarat-syarat semasa yang ditetapkan oleh suruhanjaya dalam bidang badan beruniform seperti Bomba, Imigresen, Kastam, dan Penguatkuasa sedangkan saya rasa mempunyai semua kelayakan yang dikehendaki.
Daripada: MUHAMAD ALIFF BIN RUSLAN
Jawapan : waalaikumsalam.untuk makluman cik, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa spa malaysia. sila layari laman rasmi http://spa.gov.my
Soalan 175 : Assalamualaikum.. Saya ingin mengetahui adakah nama saya akan tersenarai untuk panggilan temuduga selepas melepasi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh suruhanjaya bagi jawatan Penolong Penguasa Kastam Gred W27?
Daripada: Tiara Ezdiani Binti Ahmad Zani
Jawapan : waalaikumsalam.untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 176 : Salam, saya ingin bertanya adakah permohonan saya telah berjaya?..sekian,terima kasih:-)
Daripada: Rahimah
Jawapan : Salam, nama anda ada dalam senarai. Diharap bersabar sehingga nama anda dipanggil untuk temuduga.
Soalan 177 : ASSALAMUALAIKUM... SAYA INGIN BERTANYA,ADAKAH SAYA BERJAYA UNTUK DIPANGGIL TEMUDUGA?JIKA BERJAYA,BILA TARIKHNYA DAN JAWATAN APA? TERIMA KASIH... DARIPADA:NUR FARHANAH BINTI ABDUL SHUKOR
Daripada: NUR FARHANAH BINTI ABDUL SHUKOR
Jawapan : Salam, nama anda ada dalam senarai temuduga. Diharap bersabar menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk temuduga.
Soalan 178 : ASSALAMMUALAIKUM, SAYA MEMOHON JAWATAN PEMBANTU TADBIR N17, ADAKAH NAMA SAYA TERSENARAI UNTUK PANGGILAN TEMUDUGA.? kALAU TIDAK TERSENARAI, BOLEH SAYA TAHU SEBABNYA? TERIMA KASIH....
Daripada: MOHAMAD AMIR NAJMI BIN ABD KALIL
Jawapan : Salam, nama anda tersenarai dalam calon temuduga. Harap bersabar menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk temuduga.
Soalan 179 : Salam, saya ingin bertanya adakah saya tersenarai dalam senarai nama panggilan temuduga? TQ
Daripada: NORLIANNA BINTI MD ALI
Jawapan : Harap maaf, nama anda tidak tersenarai dalam nama calon temuduga.
Soalan 180 : salam 1 malaysia.. adakah nama saya tersenarai dalam mana - mana panggilan temuduga??
Daripada: SCLAREN BINTI LARSON
Jawapan : salam, harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama calon temuduga.
Soalan 181 : saya nak tanya macamane nak tahu keputusan temuduga bagi n17 yang saya hadir untuk temuduga pada 02/12/2013?
Daripada: NORAIN BINTI OTHMAN
Jawapan : Salam, anda boleh check melalui web portal rasmi SPAJ.
Soalan 182 : assalamualaikum..adakah permohonan saya untuk temuduga berjaya?
Daripada: muhammad rasul bin fathullah
Jawapan : Salam, nama anda tersenarai dalam senarai nama calon temuduga. Diharap bersabar menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk temuduga.
Soalan 183 : assalamualaikum..adakah permohonan saya untuk temuduga berjaya?
Daripada: muhammad rasul bin fathullah
Jawapan : Salam, nama anda tersenarai dalam senarai nama calon temuduga. Diharap bersabar menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk temuduga.
Soalan 184 : Assalam,saya ingin bertanya,pada tahun lepas saya telah mengisi borang permohonan di SPAJ,adakah permohonan saya berjaya untuk dipanggil temuduga.
Daripada: NORAISHAH BT SENAN
Jawapan : Salam, harap maaf permohonan anda tidak berjaya.
Soalan 185 : Assalamualaikum Saya nak tanya, saya ada mohon jawatan kosong SPAJ iaitu pembantu hal ehwal islam S17 & penolong pegawai hal ehwal islam N27. Adakah saya layak dipanggil utk ditemuduga.. Terima kasih
Daripada: Shaipulnizam bin Othman
Jawapan : Salam, nama anda tersenarai dalam senarai nama calon temuduga. Diharap anda bersabar menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk temuduga.
Soalan 186 : salam..saya ada memohon jawatan di spaj pada tarikh terakhir permohonn 23/05/2013,bilakah tarikh keputusan panggilan temuduga di keluarkan? adakah nama saya tersenarai dalam temuduga atau tidak?
Daripada: ANIZA BINTI AHMAD
Jawapan : Salam, nama anda tersenarai dalam senarai nama calon temuduga. Diharap bersabar menunggu sehingga nama anda dipanggil untuk temuduga.
Soalan 187 : Salam, saya ingin mengetahui adakah saya berjaya di panggil untuk ditemuduga?
Daripada: Hasnawiah binti Maddaru
Jawapan : Salam, harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama calon temuduga.
Soalan 188 : Salam, saya ingin mengetahui adakah saya berjaya di panggil untuk ditemuduga?
Daripada: Hasnawiah
Jawapan : Wsalam. Harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama calon temuduga.
Soalan 189 : salam,saya nak tahu adakah permohonan saya untuk jawatan di SPA diterima
Daripada: norfahmi bin rosli
Jawapan : wsalam. Harap maaf permohonan anda tidak berjaya.
Soalan 190 : assalamualaikum,sy pernh di pangil temuduga SPP..tapi sy x ada rezki untuk mjdi pensyrh tetap..saya nk tahu bilakah tapisan yg telah di pangil interview SPP ini akn di pangil temuduga lgi.macam mne kah sy nk boleh mendptkan jawatan tetap.saya sekrg masih mngjr lg tp berjawatan PSH kontrak.sy dh berkerja selma 1 thun setengah tapi still kontrk lg di kolej komuniti ini..harap pertanyaan sy ini boleh di jelaskan..tq..
Daripada: NURHAZIRAH BINTI HAMDA
Jawapan : Waalaikumussalam, cik Nurhazirah boleh lah berurusan dengan pihak SPP terus kerana SPAJ tiada kaitan dengan SPP. Harap maklum
Soalan 191 : macam mana nak log in kalau lupa password
Daripada: nadwa binti mohd kamil
Jawapan : Sila berikan penjelasan terperinci mengenai sistem apa yang anda hendak log in. Terima Kasih
Soalan 192 : Assalamualaikum and greeting to SPAJ, When will SPAJ open advertisement of job vacancies for 2014?
Daripada: RISZIANTY BINTI SUGIRI
Jawapan : Waalaikumussalam, For your information, there is no vacancies advertisement at the moment. Please visits our Portal and Facebook for receiving any updates
Soalan 193 : assalamualaikum .. bagaimanakah saya nak tukar tempat latihan .. saya ambil diploma kejururawatan di kolej sains kesihatan bersekutu kuching sarawak .. saya nak pindah ke kolej kejururawatn sibu ,sarawak .. apakah prosedur yang perlu saya buat .. saya baru masuk ambilan julai 2014 ..
Daripada: isma fikri
Jawapan : Waalaikumsalam. Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia. Sekian, terima kasih.
Soalan 194 : Saya telah lulus ujian fizikal dan interview untuk jawatan penolong pegawai siasatan P29 pada 10/6/2014 dan 11/6/2014. Bila surat tawaran akan dihantar selepas saringan dibuat. Adakah saya ditawarkan untuk jawatan tersebut?
Daripada: RIDUAN BIN KADRI
Jawapan : Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 195 : salam,saya ingin bertanya, sama ada nama saya tersenarai dlm panggilan temuduga atau tidak yang saya isi pada bulan jun lepas..
Daripada: Shafiruddin
Jawapan : Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai kami
Soalan 196 : assalamualaikum, saya seperti nama diatas telah membuat pemohonan dalam bidang latihan separa perubatan ingin bertanya kepada pihak tuan dan puan, adakah nama saya tersenarai atau tidak dalam temuduga separa perubatan..??
Daripada: Mohd Shafiruddin
Jawapan : waalaikumsalam. untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 197 : saye nak tanye bilakah ujian fizikal untuk pegawai penjara kx17 dan bomba 2014 akan dikeluarkan dan adakah nama saye ada di dalam talian spa?
Daripada: ahmad zahran bin ahmad azri
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 198 : SALAM....SAYA INGIN BERTANYA, ADAKAH BOLEH SESEORANG YG MEMILIKI KELAYAKAN IJAZAH MEMOHON JAWATAN BAGI KELAYAKAN SPM...INI KERANA PELUANG PEKERJAAN UTK KELAYAKAN IJAZAH ADALAH TERHAD... JIKA SESUATU PERMOHOHAN ITU GAGAL, SAYA MENGHARAPKAN AGAR PIHAK PENGURUSAN DAPAT MEMBERITAHU PUNCA ATAUPUN SEBAB PERMOHONAN GAGAL. INI BERTUJUAN UTK KITA MEMPERBETULKAN KESILAPAN YG DILAKUKAN. SAYA BEGITU KOMITED UTK BERKHIDMAT DI SPAJ...TERIMA KASIH
Daripada: MUHAMMAD YUSRIZAL BIN MOHD YUSOF
Jawapan : Waalaikumussalam, adalah dibenarkan seseorang yang mempunyai ijazah memohon jawatan bertaraf SPM.Sebarang pertanyaan mengenai status permohonan, anda boleh menghubungi bahagian pengambilan di talian 07-2666415/6421
Soalan 199 : assalamualaikum, saya ingin bertanya, sekiranya saya ingin membuat permohonan pertukaran bg jwtn persekutuan (spa) kepada kerajaan negeri (spaj), merujuk pekeliling bil 17/2002,permohonan jawatan perlu disemak kepada kekosongan yang ada. soalannya, bahagian manakah yang perlu dihubungi utk rujukan kekosongan jawatan saya (pembantu akauntan w17) di spaj? bagaimanakah saya perlu mendapatkan nombor telefon yang berkaitan? sekian terima kasih.
Daripada: azianty yunos
Jawapan : Waalaikumsalam. untuk mengetahui maklumat kekosongan jawatan cik boleh layari laman rasmi SPAJ.http://spaj.johor.gov.my
Soalan 200 : Assalamualaikum.jika calon simpanan pembantu tadbir gred n17 berjaya mendapat perlantikan tetap,bagaimana saya ingin menyemak/ saya akan dimaklumkan perkara tersebut?
Daripada: SOFIAH BINTI HARUN SOONG
Jawapan : Waalaikumsalam. pihak SPAJ akan memberitahu samada melalui surat ataupun melalui panggilan telefon. Cik juga boleh menyemak di laman rasmi SPAJ. http://spaj.johor.gov.my
Soalan 201 : assalam tuan/puan..tahun lepas saya telah menghadiri satu temuduga untuk jawatan jururawat u29 dan telah disenaraikan sebagai calon simpanan lantikan..saya nak tahu,berapa lamakah tempoh untuk simpanan lantikan itu dan adakah calon simpanan akan dilantik ke lantikan tetap..terima kasih
Daripada: nurul diyana bt nasaruddin
Jawapan : Waalaikumussalam. Maaf, kami tiada lantikan untuk jawatan jururawat u29. Cuba berhubung dengan pihak Suruhanjaya PErkhidmatan Awam Malaysia.
Soalan 202 : salam.. saya ingin bertanya adakah maklumat dan nama saya tersenarai dalam jawatan n17 dan s17. untuk kepastian
Daripada: Evelyni Anak Frederick Angai
Jawapan : Waalaikumussalam. Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai pihak kami
Soalan 203 : salam, saya adalah calon simpanan yang berjaya untuk latihan penolong perubatan tapi surat tersebut tidak disertakan dengan surat tawarn. hanya surat menyatakan berjaya untuk mengikuti latihan pada tahun hadapan (januari 2015) saja yang dnyatakan dan surat tersebut diberi awal beberapa bulan (julai 2014). bilakah saya akan dapat surat tawaran tersebut? adakah calon simpanan lain juga menerima keadaan yang sama seperti saya? terima kasih?
Daripada: nurfarahin rajeli
Jawapan : Waalaikumsalam. Untuk makluman puan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 204 : assalamualaikum, saya ingin bertanya dimana penempatan yang telah di tetapkan untuk saya bagi latihan penolong pegawai perubatan ambilan januari 201 5dan saya masih tidak dapat memuat turun surat tawaran untuk latihan tersebut. .
Daripada: nurfarahin rajeli
Jawapan : Waalaikumsalam. Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 205 : Assalamualaikum, saya ingin bertanya, saya menyemak keputusan untuk Penguasa Kastam Gred W41 Tarikh Tutup Urusan :18/07/2014 No. Urusan :(SM20140141) Status Urusan :MELEPASI SYARAT-SYARAT SEMASA YANG DITETAPKAN OLEH SURUHANJAYA Boleh saya tahu sama ada saya dapat atau tidak?
Daripada: ELLY ZAWANAH BINTI IBRAHIM
Jawapan : Waalaikumsalam. Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 206 : bapa lama lagi saya harus tunggu untuk iklan jawatan kosong di spaj,,
Daripada: SURAYAH BINTI A RAHMAN
Jawapan : untuk makluman cik, bagi tahun 2014, pihak SPAJ belum lagi membuka iklan kekosongan jawatan. harap dapat bersabar. terima kasih.
Soalan 207 : Salam, saya ingin mengetahui adakah saya berjaya dipanggil untuk ditemuduga?jika berjaya,bila tarikh temuduga tersebut.
Daripada: NURULHUDA BINTI ISMAIL
Jawapan : waalaikumsalam,. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam senarai menunggu. harap cik bersabar. terima kasih.
Soalan 208 : Salam 1Malaysia...Adakah status permohonan saya melepasi syarat SPAJ dan adakah permohonan saya telah diterima oleh unit pengambilan SPAJ?...permohonan saya pada tahun lepas iaitu tarikh tutup permohonan pada 23 Mei 2013 bg jawatan juruteknik,pembantu pembangunan masyarakat dan pembantu belia dan sukan,sekarang saya berkhidmat di kementerian pendidikan malaysia memegang jawatan pembantu am pejabat gred N1...Terima Kasih.
Daripada: MUHAMMAD TAUFIK BIN ABDULLAH
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam senarai menunggu. harap cik dapat bersabar. terima kasih.
Soalan 209 : assalammualaikum..saya ingin bertanya.panggilan temuduga untuk jawatan pen.peg hal ehwal islam s27 pda bulan ini berstatus kontrak atau pun tetap?
Daripada: nur hidayah
Jawapan : waalaikumsalam. jawatan pen.peg.hal ehwal islam s27 ialah jawatan tetap.
Soalan 210 : Assalamualaikum saya nak tanya status permohonan saya dalam SPA ini . saya di minta untuk mengambil peperiksaan online untuk jawatan penolong penguatkuasa kastam gred w27 dan saya mengambil peperiksaan itu pada takrikh dan waktu yang ditetapkan . ketika saya ingin menjawab soalan seksyen 3 soalan nye tidak keluar . saya telah menghubungi nombor urus setia yang di paparkan tapi tidak di angkat . Harap pihak tuan/puan dapat berikan perhatian ini . terima kasih
Daripada: MOHAMAD KHAIREEL AFIAN BIN KAMARUDIN
Jawapan : Waalaikumsalam. Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 211 : assalamuaikum adakah soalan yang sudah dijawab akan diterima sekiranya sistem ter log out sendiri tanpa saya pengetahuan saya
Daripada: muhamad adhaa
Jawapan : Waalaikumsalam. Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 212 : assalamualaikum..boleh saya tahu adakah nama saya dah diterima dalam pemohonan spa.terima kasih
Daripada: mohd yusof bin musa
Jawapan : waalaikumsalam. sila layari laman rasmi spa malaysia. http://spa.gov.my
Soalan 213 : Salam..saya ingin mengetahui,adakah nama saya tersenarai untuk panggilan temuduga? Terima Kasih
Daripada: Norhasimah Binti Mohd Hassim
Jawapan : Waalaikumsalam. nama Puan sudah berada did dalam sistem kami. harap Puan sabar menunggu.
Soalan 214 : Assalamualaikum w.b.t Saya baru sahaja dapat surat pelantikan tetap sbg pembantu tadbir (p/o) dari spa Malaysia dan diarah berkursus di INTAN, Kluang pada 20-30 Apr 2014. Cadangan penempatan saya adalah di pelbagai jabatan/kementerian persekutuan sekitar KL/Putrajaya. Adakah sy mmg akan ditempatkan di sekitar KL/Putrajaya?? Masalah yg sy hadapi sy perlu mlaporkan diri pada 2 Mei,sy khuatir tidak sempat utk mencari rumah sewa..minta penjelasan..terima kasih
Daripada: NORHIDAYAH BT ABDULLAH
Jawapan : Waalaikumussalam,sila hubungi SPA Malaysia untuk mendapatkan penjelasan tersebut. Kami di SPA Johor hanya menguruskan pengambilan kakitangan bagi kerajaan negeri Johor sahaja
Soalan 215 : Assalamualaikum Saya telah memohon beberapa jawatan seperti yang telah diiklankan pada tahun lepas. Antaranya jawatan juruteknik, pembantu tadbir dan sebagainya...Soalanya adakah saya berjaya untuk ditemuduga ataupun sebaliknya.Diharap mendapat maklum balas dari pihak tuan. Terima kasih.
Daripada: Mohd Nazri Bin Hamdan
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih.
Soalan 216 : Salam..sekiranya saya mendapat panggilan latihan separa perubatan. Bolehkah saya memohon pertukaran petempatan kolej atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan?
Daripada: siti nur fadhilah
Jawapan : untuk makluman, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPAJ. http://spaj.johor.gov.my
Soalan 217 : assalamualaikum,,sye nak tnye..sama ade nme sye tersnarai dlm pegawai penguat kuasa kastam gred w17 ??knape sye tidak melepasi syarat2 yang d tetapkan oleh suruhan jaya..bleh bgitau x??
Daripada: MUHAMMAD AZNIL BIN ROSLAN
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 218 : Salam, Mengenai penyataan diatas, saya ingin penjelasan dari pihak SPA untuk syarat-syarat memohon latihan juruteknologi makmal perubatan. Seperti telah dinyatakan dalam laman sesawang SPA, 1)warganegara malaysia 2)belum berkahwin 3)berumur 17-25 pada tarikh permohonan 4)lulus bm termasuk lisan 5)lulus 6 subject dengan 2 kepujian 6)lulus dan kredit dalam subject sains dan matematik dan 3 subject lain Berikutan dengan syarat-syarat tersebut, saya percaya dan yakin saya telah memenuhi semua syarat tersebut. Tapi mengapa status permohonan saya di kategorikan dalam SYARAT-SYARAT TIDAK MELEPASI SYARAT-SYARAT SEMASA YANG DITETAPKAN SURUHANJAYA? Penjelasan dari pihak SPA mengenai status permohonan saya amat lah dihargai. SEKIAN
Daripada: Dorethy Rumaya Ak Maling
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 219 : Salam..........saya nak tanya...saya sudah mengisi smua sgala iklan spa8 tapi saya belum kena panggil temuduga........yang separa perubatan saya sudah isi.......sains saya mendapat A......dalam spm.......saya cuma nak mengetahui apa yang menyebabkan saya tidak diterima.......adakah nama saya ada dalam sistem?tQ
Daripada: Marldini bin Ladius
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPAJ. http://SPAJ.johor.gov.my
Soalan 220 : Adakah nama saya termasuk dalam sistem..baru saja saya update permohonan saya tadi.....
Daripada: Marldini Ladius
Jawapan : Harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama calon temuduga
Soalan 221 : Yang separa perubatan banyak kekosongan....kenapa orang sabah tidak diambil.......
Daripada: Marldini
Jawapan : SPAJ hanya melantik mereka yang berasal dari Johor sahaja.
Soalan 222 : Salam, saya ingin tahu lebih lanjut,adakah Separa perubatan ini amat menitik beratkan bahasa Inggris sekiranya seorang pelajar yang baru mendapat sijil keputusan SPM iaitu bahasa inggris mendapat lulus atas manakala bahasa melayu mendapat kepujian tertingi, dan Sain cemerlang tertinggi serta mathematics cemerlang tingi dan subjek selebihnya cemerlang serta kepujian..adakah ini akan melumpuhkan dalam tapisa yang dilakukan oleh pihak SPA8 terhadap keputusan yang diperolehi oleh seorang pelajar it
Daripada: GEVERICO GEOFFREY
Jawapan : Salam Sejahtera.. Diminta encik bertanya lebih lanjut dengan pihak SPA Malaysia. SPA Johor tidak melantik jawatan sperti yang dinyatakan
Soalan 223 : i want to ask for in 2014 will be whether the vacancies offered by SPAJ?
Daripada: Parimala
Jawapan : Hello, please check our website regularly for any job vacancies available. For the time being, we have not advertise any job vacancies that available for this year. Follow our Facebook and Twitter for further updates. TQ
Soalan 224 : Assalamualaikum.saya ingin mengetahui, bilakah keputusan temuduga bagi jawatan Pembantu Belia dan Sukan S17 keluar?terima kasih..
Daripada: MOHD NADZIR
Jawapan : Waalaikumsalam. keputusan temuduga bagi jawatan tersebut sudah keluar. cik boleh menyemak di laman rasmi spaj. http://spaj.gov.my
Soalan 225 : bila keputusan temu duga saya keluar.. saya telah pergi temu duga pada 9.6.2014 sebagai pembantu tadbir (p/o) boleh saya tahu bila keputausan tersebut dikeluarkan
Daripada: razman
Jawapan : untuk makluman cik, pada tarikh tersebut SPAJ tidak menjalankan seisi temuduga bagi jawatan pembantu tadbir. sila layari http://spa.gov.my
Soalan 226 : assalamkum.. Sya nak tanya ada ka sya bjaya dlm temuduga pgawai bomba kb17?? Dan bila kah tarikh lapor diri utk jwatan ini pd 2014??
Daripada: mahadir bin toto
Jawapan : Waalaikumsalam. Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 227 : Assalamualaikum....saya ingin bertanya kenapa status permohonan saya penolong penguasa penjara kx27 tidak melepasi syarat suruhanjaya semasa dan apa maksud no urusan SM20140085.....Daripada : BUKHARI BIN MAD SAGALA..
Daripada: BUKHARI BIN MAD SAGALA
Jawapan : Waalaikumsalam. Untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 228 : Salam...saya ingin mengetahui jika nama saya ada tersenarai untuk panggilan temuduga bagi mana-mana jawatan yang telah saya pohon baru-baru ini. Terima kasih.
Daripada: Nadiah Binti Ahmad
Jawapan : waalaikumsalam..nama cik sudah berada didalam sistem kami. harap cik sabar menunggu. terima kasih..
Soalan 229 : Sebelum ini permohonan saya diterima untuk jawatan Sarjan Polis. Atas sebab-sebab tertentu, saya tidak dapat menghadirkan diri ke temuduga. Setelah itu, segala jawatan yang saya pohon statusnya sentiasa "TIDAK MELEPASI SYARAT-SYARAT SEMASA YANG DITETAPKAN OLEH SURUHANJAYA". Soalan saya, apakah kerana saya tidak hadir ke temu duga dahulu membuatkan saya tidak layak memohon jawatan dalam kerajaan? apakah ada cara lain memohon jawatan dalam sektor kerajaan? Saya yakin sektor kerajaan juga perlukan
Daripada: KHAIRUL IZWAN
Jawapan : Jawatan yang tuan mohon adalah di bawah Suruhanjaya Polis bukan di bawah Suruhanjaya Perkhid. Awam Johor. Tidak hadir temuduga bukan menjadi salah satu syarat tuan tidak boleh dilantik sebagai kakitangan kerajaan. Cuba tuan mohon SPA Malaysia.
Soalan 230 : Salam.. Saya ingin bertanya tentang permohonan tangga gaji bg diploma 2009 utk ambilan 2012. Saya diploma 2009 lantikan april 2012 ditawarkan rm 1588 tapi Sahabat saya diploma 2009 lantikan nov2013 dibayar rm2169. mohon pencerahan... terima kasih..
Daripada: FARHAN BIN MD KASIM
Jawapan : Wsalam,gaji yang ditawarkan adalah gaji permulaan DG29,permohonan tuan masih dalam tindakan spaj.
Soalan 231 : Assalamualaikum, Saya merupakan salah seorang calon simpanan lantikan bagi jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27. Adakah saya akan dilantik ke jawatan tersebut pada bila bila masa atau perlu memohon balik jawatan tersebut jika tidak mendapat apa apa keputusan?
Daripada: RAHAIDA BINTI MAT SOH
Jawapan : Wsalam,pihak kami berpendapat puan adalah di bawah lantikan SPA Malaysia.Maka segala urusan hendakan berhubung terus dengan SPAM.
Soalan 232 : As salam. Saya merupakan salah seorang calon bagi jawatan Pengajar (Pen. Peg. Kes. Persekitaran) U41 dan telah menjalani sesi temu duga pada 26/09/2013 (Khamis) jam 11:00 pagi di Putrajaya. Pada hari terakhir keputusan temu duga diumumkan sehingga kini, status urusan di SPA8i masih "KEPUTUSAN TEMU DUGA AKAN DIMAKLUMKAN KEMUDIAN". Apa status saya sekarang sebenarnya, kenapa tiada keputusan rasmi?
Daripada: Muhammad Syukur bin Ahmad
Jawapan : Wsalam,untuk makluman jawatan yang en mohon adalah jawatan dibawah SPA Malaysia. Segala urusan seterusnya hendaklah berhubung terus dengan SPAM.
Soalan 233 : assalamualaikum dan salam sejahtera..saya bertanyakan satu soalan.saya adalah seorang pelantikan simpanan bagi jururawat u29.bilakah next intake untuk lantikan simpanan diambil?adakah hujung bulan 3 ini?terima kasih
Daripada: Hazirah binti Ibrahim
Jawapan : Wsalam,bagi jawatan Jururawat U29 adalah dibwh lantikan SPA Malaysia. Segala urusan cik hendaklan berhubung dengan SPA Malaysia.
Soalan 234 : salam, kenapa e-vetting masih tak online lagi. difahamkan offline hanya sampai bulan mei 2014. sekarang dah bulan jun. Tindakan segera WAJIB diambil sekarang dan segera demi kredibiliti SPAJ.
Daripada: usrah binti minhad
Jawapan : Waalaikumsalam, untuk makluman segala urusan e-vetting hendaklah berurusan dengan keselamatan Kuala Lumpur.
Soalan 235 : SALAM 1 MALAYSIA...Bilakah keputusan temuduga PEMBANTU PERTANIAN N17 akan di umumkan?
Daripada: ASMINAH BINTI KADIR
Jawapan : salam 1 malaysia. buat masa sekarang, keputusan jawatan pembantu pertanian masih belum diputuskan. terima kasih.
Soalan 236 : Saya dah dipanggil untuk di temuduga untuk jawatan pembantu pertanian gred G17 bila keputusan bagi yang berjaya akan keluar...dan adakah saya berjaya..?
Daripada: Sarina binti Sharom
Jawapan : bagi jawatan pembantu pertanian, keputusan belum lagi dikeluarkan. harap maklum, terima kasih.
Soalan 237 : assalamualaikum dan salam 1 MALAYSIA...saya ingin bertanya berkaitan status permohonan saya. adakah permohonan saya berjaya atau bagaimana??
Daripada: AAFIFAH MD SALLEH
Jawapan : waalaikumsalam. boleh saya tahu cik memohon jawatan apa?
Soalan 238 : salam sejahtera, saya pernah memohon dalam SPAJ.Tapi masih belum mendapat apa-apa jawapan.Apakah status permohonan saya?Terima kasih
Daripada: RIDZWA BINTI EM.LOLOH
Jawapan : waalaikumsala. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam senarai menunggu, harap cik bersabar. terima kasih.
Soalan 239 : Assalamualaikum..saya ingin tanya, saya ada mohon jawatan sebagai pembantu hal ehwal S17 & penolong pegawai hal ehwal islam N27..adakah saya layak dipanggil utk ditemuduga..terima kasih
Daripada: Shaipulnizam bin Othman
Jawapan : waalaikumsalam. cik boleh menyemak nama di portal rasmi kami. terima kasih.
Soalan 240 : Bismillahirrahmanirrahim..Assalamualaikum...berharap dr SPAJ unutk memberi jawapan adakah nama saya tersenarai dlm sesi temuduga akan dtg??banyak kali saya membuat permohonan tetapi tiada jawapan..saya juga pernah menyertai latihan kecergasan anjuran SPAJ sebelum ini. saya amat berharap jawapan dr pihak SPAJ
Daripada: AAFIFAH MD SALLEH
Jawapan : waalaikumsalam.nama cik/puan sudahpun berada didalam senarai menunggu. harap cik/puan bersabar. terima kasih.
Soalan 241 : salam, sy ingin bertnya adakah pihak spaj telah tamat menjalankan sesi temuduga utk jwt. pemb.tadbir (p/0)sbb sy ade memohon jwt. tersebut,utk jwt lain sy pun ade apply iaitu pemb.tadbir (kew)pemb.pembngunan masyarakat,pemb.belia dan sukan,pemb. khidmat pelnggan
Daripada: SHARIF BIN JALAL
Jawapan : bagi jawatan pembantu tadbir,pihak kami menjalankan temuduga secara berperingkat. nama cik sudahpun berada didalam senarai menunggu. harap cik bersabar. terima kasih.
Soalan 242 : Assalamualaikum..saya ingin tahu adakah nama saya berjaya untuk temuduga jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27? Terima kasih.
Daripada: AZWANI BINTI OMAR
Jawapan : waalaikumsalam. buat masa sekarang, temuduga bagi jawatan penolong pegawai tadbir N27 belum lagi dijalankan. harap bersabar.terima kasih.
Soalan 243 : salam 1 malaysia. adakah nama saya tersenarai dalam temuduga yang akan datang?
Daripada: YUSRI BIN AHAMAD
Jawapan : salam 1 malaysia. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam senarai menunngu. harap cik bersabar, terima kasih.
Soalan 244 : Salam,adakah nama saya tersenarai dalam sebarang jawatan atau panggilan?.Apakah jawatan yang menyenaraikan nama saya melalui jawatan yang telah saya pohon?sebagai langkah persediaan.
Daripada: Mohamad Farid b.Abd Latif
Jawapan : waalaikumsalam. nama cik sudah berada didalam senarai menunggu. harap dapat bersabar. terima kasih.
Soalan 245 : Assalamualaikum.. bilakah tarikh iklan jawatan untuk membuat permohonan? Kerana sudah bulan februari, tetapi masih lagi tiada iklan kekosongan jawatan. Sekian, terima kasih.
Daripada: SITI NORSAHLIZA BINTI WAGIAH
Jawapan : waalaikumsalam. buat masa sekarang, pihak spaj belum lagi membuka jawatan kosong. terima kasih.
Soalan 246 : Salam..saya ingin bertanya bila keputusan temuduga jawatan G17 akan keluar?
Daripada: MUHD. SYAMIM BIN MOHD SAID
Jawapan : waalaikumsalam. buat masa sekarang, keputusan jawatan G17 belum lagi diputuskan.
Soalan 247 : Assalamualaikum w.b.t. Saya ingin mengetahui adakah jawatan untuk Pembantu Pertanian G17 yang telah saya hadiri temuduga pada akhir Oktober 2013 telah dilantik? Sekian, terima kasih.
Daripada: IZZUL AZFAR BIN ABU BAKAR
Jawapan : waalaikumsalam. buat masa ini, jawatan Pembantu Pertanian belum lagi dilantik.
Soalan 248 : Assalamualaikum.. saya nk tanya. Saya ada mhon jawatan kosong di spaj,adakah saya layak dipanggil Untuk ditemuduga...tq
Daripada: nor azlina binti md nordin
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudah berada di dalam senarai menunggu. harap bersabar. terima kasih
Soalan 249 : Tuan/Puan, Saya EDWARD ANAK ITAM,Berasal dari SARAWAK,Ingin bertanya pada pihak SPA MALAYSIA, mengenai status urusan saya dalam SPA MALAYSIA.Pada tahun 2013 saya telah menghadiri temuduga untuk jawatan JURUKTEKNIK KOMPUTER GRED FT17 TARIKH TUTUP URUSAN: 18/03/2013 NO URUSAN:(SS20130019) STATUS PADA JANUARI 2014:LANTIKAN TETAP. Soalannya, Adakah saya telah berjaya dalam urusan ini? Bilakah surat tawaran dari SPA akn saya terima? Saya amat berharap untuk berkhidmat dengan kerajaan MALAYSIA kera
Daripada: EDWARD ANAK ITAM
Jawapan : Salam sejahtera, Sila berurusan dengan pihak SPA Malaysia (www.spa.gov.my)
Soalan 250 : salam,saya ingin bertanya adakah spaj ada sebarang kekosongan jawatan masa ini.
Daripada: NOOR SAIDATUL AMIRAH BINTI ARIFFIN
Jawapan : waalaikumussalam, pihak kami belum membuka iklan kekosongan bagi tahun 2014.
Soalan 251 : Sila tunggu update daripada SPAJ melalui portal atau laman fb spaj dan twitter. SOALAN SAYA, KENAPA SAYA TAK PERNAH MELIHAT UPDATE TERKINI TENTANG IKLAN KEKOSONGAN JAWATAN YANG DI IKLANKAN PADA LAMAN FB SPAJ? HARAP DAPAT BANTU SAYA DALAM HAL INI SUPAYA SAYA JUGA DAPAT BERPELUANG MENGISI BORANG PERMOHONAN ONLINE DI MASA-MASA YANG AKAN DATANG. SEKIAN, TERIMA KASIH
Daripada: ZALINAWATI BINTI RAZALI
Jawapan : Assalamualaikum,Untuk pengetahuan puan, iklan bagi tahun 2014 belum lagi dibuka dan pihak kami sedang dalam proses panggilan temuduga bagi iklan kekosongan jawatan 2013 yang dibuka pada 26/4/2013 sehingga 23/5/2013 (rujuk iklan https://www.facebook.com/photo.php?fbid=557747614248537&set=pb.210289302327705.-2207520000.1395735627.&type=3&theater)Puan juga boleh merujuk kepada jadual pergerakan panggilan temuduga bagi iklan tersebut di sini http://www.youblisher.com/p/806313-/Di harap puan dapat bersabar dan menunggu iklan kekosongan akan datang. Terima kasih
Soalan 252 : assalamualaikum...tuan/puan bole saya dptkan kepastian..betul ke skang nie W17 mmg xdipanggil lagi (xde kekosongan)..sebab sy tengok skang yg interview hanya N17 saje ..betul ke..??.so W17...mmg tiada panggilan ye...ermmm
Daripada: azlinda binti aminurdin
Jawapan : Waalaikumussalam, sila rujuk jadual pergerakan temuduga http://www.youblisher.com/p/806313-/
Soalan 253 : Saya dipanggil untuk hadiri taklimat pelantikan pada 03 April 2014. Adakah saya confirm mendapat kerja tersebut??? dan bila saya boleh untuk lapor diri??
Daripada: rashidah md noh
Jawapan : Tahniah diucapkan kepada cik kerana berjaya dalam temuduga. Pihak kami telah bersetuju untuk melantik cik dan cik perlu menghadiri taklimat pelantikan tersebut mengikut tarikh yang telah ditetapkan.
Soalan 254 : asalamualaikum . saya lepasan diploma kejuruteraan awam politeknik melaka, jawatan apakah yang layak saya mohon ? bilakah iklan jawatan spaj dibuka ?
Daripada: ani syakila
Jawapan : Walaikumusalam.... jawatan yang sesuai untuk dipohon adalah Penolong Jurutera j29. Buat masa ini pihak kami belum lagi membuka jawatan tersebut
Soalan 255 : Assalammualaikum Tuan/Puan/Encik/Cik, saya ingin bertanya mengapa saya tidak pernah menerima updated status dari SPAJ berkenaan dengan kerja kosong di FB tetapi saya selalu terima hanya lah berkaitan dengan temuduga. kekerapan dalam mengupdated status berapa kali? sekian terima kasih.
Daripada: Nazmi Ramli
Jawapan : waalaikumsalam. untuk makluman cik, pihak SPAJ belum lagi mengeluarkan iklan jawatan ksong pada tahun ini. untuk mengetahui maklumat lanjut sila layari portal rasmi SPAJ http://spaj.johor.gov.my
Soalan 256 : Salam sy mendapat tawaran menghadiri temuduga bg jawatan pembantu tadbir pada 18/06/2014 pd pkul 12.35tghri. Dalam masa yg sama sy sudah book tiket flight pd hari berkenaan pd pkul 10.00 pg bsama ibubapa kerana urusan keluarga. Adakah sy boleh menukar tarikh temuduga?
Daripada: nurul azuwa binti abd hamid
Jawapan : untuk makluman cik, pihak SPAJ tidak membuat sebarang temuduga bagi jawatan pembantu tadbir pada tarikh yang dinyatakan. sila layari http://spa.gov.my
Soalan 257 : Nak tanya kalau kita sudah isi spa secara online,berapa lama nak kena tunggu jawapan(surat) ?
Daripada: TAN WEI HONG
Jawapan : sila layari laman rasmi spa malaysia. http://spa.gov.my
Soalan 258 : Assalamualaikum..saya adalah lantikan SPA PPPLD DGA29 pada 01.04.2012. saya telah pun melaksanakan dan menghantar e-vetting dan permohonan telah dihantar ke Pengesahan Jabatan.apakah keputusan status permohonan saya dan bagaimana caranya saya nak mendapatkan sijil e-vetting tersebut.bila saya nak cetak sijil tersebut tiada rekod.Terima Kasih.Wassalam.
Daripada: SHARIFAH BINTI OMAR
Jawapan : Waalaikumussalam, untuk makluman puan sistem e-vetting buat masa ini sedang dinaik taraf kepada versi 2.0. Segala urusan pendaftaran, semakan dan cetakan sijil tidak dapat dilaksanakan. Sistem akan kembali beroperasi pada awal bulan 5 2014. Segala kesulitan adalah amat dikesali.
Soalan 259 : Assalam. Keputusan temuduga bagi jawatan pembantu tadbir (kewangan) bulan 3 tahun 2014 bila akan dikeluarkan
Daripada: farah
Jawapan : waalaikumsalam cik. untuk pengetahuan cik, bagi jawatan yang dinyatakan, pihak kami belum lagi menjalankan temuduga.
Soalan 260 : salam,saya ingin bertanya tentang e-vetting,saya telah mendaftar tetapi masih belum dapat pengesahan dari emel..bagaimana nak isi kata laluan ye?
Daripada: nur nadirah binti yunos
Jawapan : Waalaikumussalam, untuk pengetahuan cik Nadirah sistem evetting belum boleh dipakai lagi berikutan sistem lama sedang dialih kepada sistem baru. Di minta tunggu sehingga bulan Mei barulah sistem boleh digunakan semula.
Soalan 261 : ingin tahu jawatan N27 penolong pegawai pertadbiran...sudah dilantik ker belum? & jawatan lain utk nama saya...ada lantikan ker tak utk sesi temuduga..
Daripada: mohd afizullah zainal
Jawapan : N27 iatu Penolong Pegawai Tadbir masih belum dipanggil temuduga lagi. Buat masa ini hanya Pembantu Tadbir dan Penghulu sahaja dibuat temuduga.
Soalan 262 : Salam. Boleh saya tahu, dalam masa terdekat ini bila akan diiklankan jawatan kosong lagi?
Daripada: kin
Jawapan : Pihak kami baru sahaja buka iklan jawatan kosong pada tahun lepas dan masih lagi menjalankan temuduga. Untuk masa yang terdekat ini pihak kami belum lagi untuk membuka iklan jawatan kosong.
Soalan 263 : Salam . Saya tidak mempunyai surat pengesahan dalam perkhidmatam daripada SPP. Ini menjadi masalah dalam permohonan saya dalam memohon kenaikan pangkat. Adakah tarikh surat pengesahan perkhidmatan yang dikeluarkan itu bermula daripada setahun daripada tarikh surat pengesahan pelantikan SPP atau mengikut tarikh permohonan semula . Terima kasih .
Daripada: Noor Azanlina Abdullah
Jawapan : wsalam,memandangkan puan lantikan Sutuhanjaya Perkhidmatan Pelajaran maka segala urusan pelantikan, perkhidmatan adalah di bawah kuasa SPP bukan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Johor(SPAJ).
Soalan 264 : Salam. Bilakah temuduga N27 akan dijalankan. Adakah nama saya tersenarai? Terima ksaih
Daripada: surayalin
Jawapan : Salam untuk temuduga N27 pihak kami belum menjalankan sebarang temuduga. Pihak kami akan memberitahu melalui surat dan diportal jika ada pengumuman untuk temuduga N27.
Soalan 265 : As Salam, saya ingin bertanya, apakah prosedur seorang penjawat awam perkhidmatan negeri jika mahu bertukar ke perkhidmatan awam persekutuan. Adakah perlu dirujuk di SPA Johor atau SUK Johor, terima kasih.
Daripada: amiza binti ishak
Jawapan : wsalam puan, seseorang penjawat awam yang ingin tukar perkhidmatan secara pertukaran pelantikan hendak lah merujuk kepada Pek. Perkhid. Bil. 17/2002.
Soalan 266 : Salam, saya ingin mengetahui adakah saya berjaya dipanggil untuk ditemuduga?jika berjaya,bila tarikh temuduga? daripada : NUR FARHANAH BINTI ABDUL SHUKOR
Daripada: NUR FARHANAH BINTI ABDUL SHUKOR
Jawapan : Waalaikumussalam. Nama Tuan/Puan tersenarai dalam panggilan temuduga. Akan tetapi, kami belum ada tarikh. Harap bersabar.
Soalan 267 : Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia. Saya memohon untuk jawatan N27. Adakah nama saya tersenarai untuk di temuduga?
Daripada: MOHD. NOOR HELMI BIN MOHAMED YUSOF
Jawapan : Waalaikumussalam dan Salam 1 Malaysia. Harap maaf. Nama Tuan/Puan tidak tersenarai dalam senarai nama panggilan temuduga kami.
Soalan 268 : Salam 1 Malaysia. Adakah nama saya tersenarai untuk di temuduga bagi jawatan N27? Harap dapat makluman dengan kadar segera. Terima kasih.
Daripada: NORIZA BINTI JAAFAR
Jawapan : Salam 1 Malaysia. Nama Tuan/Puan tersenarai dalam senarai nama panggilan temuduga kami. Harap Tuan/Puan bersabar.
Soalan 269 : salam..saya ingin bertanya, adakah permohonan saya berjaya untuk dipanggil temuduga..tq
Daripada: fazila
Jawapan : Waalaikumussalam. Permohonan Tuan/Puan telah kami terima dan tahniah, permohonan Tuan/Puan berjaya dipanggil temuduga. Akan tetapi, pihak kami belum ada tarikh yang sesuai untuk jawatan yang Tuan/Puan mohon.
Soalan 270 : Adakah SPAJ pernah/ada menawarkan jawatan berdasarkan Kelayakan Bakat? Saya bercadang untuk memohon jawatan Pereka.
Daripada: Mohd Earshad Bin Norjahan
Jawapan : Jawatan pereka pihak kami tidak melantik. Sila rujuk kepada SPA MALAYSIA.
Soalan 271 : Salam 1 Malaysia. Adalah nama saya tersenarai untuk di temuduga bagi jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27? Bilakah tarikh untuk di temuduga?
Daripada: SITI ROHANA BINTI HJ IBRAHIM
Jawapan : Salam 1 Malaysia. Nama Tuan/Puan tersenarai dalam senarai nama panggilan temuduga kami. Akan tetapi, kami belum ada tarikh. Harap bersabar.
Soalan 272 : Salam, saya ingin bertanya, difahamkan apabila telah dipanggil untuk interview bermakna kita telah 80% berjaya dalam permohonan yang di pohon,tapi kenapakah masih ada tidak berjaya dalam keputusan termuduga itu? Dan bolehkah pihak tuan/puan memberitahu dengan lebih teperinci mengapakah keputusan termuduga itu tidak berjaya selain "Harap maaf,keputusan termuduga anda tidak berjaya"
Daripada: NORAZIMAH BINTI MD YUSOF
Jawapan : Waalaikumussalam. Bole pihak kami tahu bilakah tarikh Tuan/Puan temuduga?
Soalan 273 : Saya nak tanya,betul ke untuk gred N17,hanya umur 35 tahun ke bawah saja akan dilantik.Jika benar,saya hanya ada peluang dalam masa 2 tahun sahaja untuk peluang ini...terima kasih
Daripada: RINA ROYANTI KHALIB
Jawapan : Untuk makluman,calon-calon boleh memohon jawatan pada umur 18 tahun (ikut tarikh iklan ditutup)sehingga umur 54 tahun.
Soalan 274 : salam, saya ingin bertanya adakah permohonan saya telah berjaya?
Daripada: NORAZIMAH
Jawapan : Waalaikumussalam. Tahniah. Permohonan Tuan/Puan telah berjaya untuk dipanggil temuduga. Akan tetapi, Pihak SPA Johor belum ada tarikh yang sesuai.
Soalan 275 : salam, saya memohon penolong pegawai tadbir N27, pembantu akauntan W17, pembantu perpustakaan S17, pembantu tadbir kewangan W17,pembantu tadbir (perkeranian/ operasi) N17, pembantu belia dan sukan s17...adakah pemohonan saya berjaya ?
Daripada: WAN NURUL NADZIRAH BINTI WAN HUSSIN
Jawapan : untuk jawatan N17, W17 (pembantu tadbir kewangan) dan S17 belum dipanggil lagi. W17 (pembantu akauntan) pihak kami tiada buka jawatan tersebut dan bagi jawatan S17 (pemb.perpustakaan) pihak kami tidak melantik. Adakah saudari memohon di SPA Johor atau SPA Malaysia?
Soalan 276 : Salam, Saya ingin bertanya sekiranya keputusan termuduga tidak berjaya, adakah rayuan diperluakan sekiranya saya benar-benar memerlukan pekerjaan yang dipohon.
Daripada: NORAZIMAH BINTI MD YUSOF
Jawapan : Waalaikumussalam. Tidak perlu. Tuan/Puan perlu membuat permohonan baru jika pihak kami ada iklankan jawatan kosong.
Soalan 277 : Salam satu Malaysia... Sy nk tanya adakah saya layak untuk memohon di spaj jika sy bukan anak kelahiran johor dan tdak pernah bermastautin di johor lebih dari setahun?Akan tetapi,bapa saya adalah anak kelahiran pontian johor.Boleh tolong jelaskan?TQ
Daripada: MIRA NABILLA BINTI RAIS
Jawapan : Salam...Pihak kami hanya memberi keutamaan pada anak jati Johor sahaja dan pernah bermastautin lama di Johor
Soalan 278 : Salam puan.. nak tanya tentang permohonan tangga gaji bg diploma 2009 utk ambilan 2012. Ada dlm makluman puan x? Saya diploma 2009 lantikan april2012 dtwrkn rm 1588 tapi Sahabat saya diploma 2009 lantikan nov2013 dibayar rm2169.
Daripada: mohamad zahidi bin abdullah
Jawapan : Wsalam, permohonan puan masih dalam tindakan Suruhanjaya ini.
Soalan 279 : salam, saya ade buat pemohonan tahun lepas, adakah pemohonan saya berjaya?
Daripada: WAN NURUL NADZIRAH BINTI WAN HUSSIN
Jawapan : Salam...saya ingin bertanya cik Wan Nurul Nadzirah memohon jawatan apa di SPAJ
Soalan 280 : Adakah jawatan kosong untuk Diploma Pengurusan Pelancongan yang disediakan oleh SPA ??
Daripada: Nooraziera
Jawapan : Tiada di SPAJ. Sila semak di SPA Malaysia
Soalan 281 : Assalamualaikum, saya ingin bertanya, adakah permohonan saya berjaya? Daripada: Norsyafiqah
Daripada: NORSYAFIQAH
Jawapan : Salam permohonan cik/puan sudah pihak kami terima dan ada dalam sistem untuk dipanggil temuduga akan tetapi tarikh masih belum pihak kami tetapkan
Soalan 282 : Saya telah berkhidmat didua (2) jabatan kerajaan. (1) Jabatan Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dari tahun 1976 hingga 1980. (2) Jabatan Imigresen Malaysia 1980 hingga meletak jawatan pada 2000. Saya kehilangan semua dokumen dan sijil sijil perkhidmatan. Mohon jasa baik pehak tuan memberi panduan kepada saya untuk mendapatkan salinan surat/dokumen dokumen yang berkenaan dengan perkhidmatan saya untuk tempoh tersebut. Kerjasama oihak tuan amat saya hargai dan diucapk
Daripada: Rani Bin Mohd Kadiran
Jawapan : memandangkan encik lantikan di bawah persekutuan maka dokumen-dokumen yng diperlukan berada di jabatan2 yang terlibat. Perkhidmatan Awam Negeri tidak menyimpan dokumen tersebut.
Soalan 283 : Salam satu Malaysia, berapa lama kah status simpanan lantikan kebiasaan nya bagi calon simpanan? dan apakah pula status, sekiranya selepas setahun status simpanan lantikan itu tiada di dalam "simpanan permohonan". tq
Daripada: SITI FHASSZZILAWATTY
Jawapan : Salam satu Malaysia. Tempoh untuk calon simpanan biasanya selama 6 bulan selepas mesyuarat pelantikan. Sekiranya tiada jawapan selepas tempoh simpanan, calon perlu membuat permohonan baru.
Soalan 284 : Saya telah ditemuduga untuk jawatan pembantu tadbir (p/o) gred N17. Adakah saya berjaya bagi mengisi kekosongan jawatan tersebut?
Daripada: NURUL FATANAH ZAKARIA
Jawapan : Bila tarikh temuduga Tuan/Puan?
Soalan 285 : apakah jawatan yang layak untuk diploma saya DIPLOMA PENGURUSAN DAN PERNIAGAAN???hampir setiap kali selama 8 tahun saya mencuba tapi masih gagal mendapat sebarang panggilan..harap dapat jelaskan.TQ.
Daripada: Mohamad Farid b.Abd Latif
Jawapan : Untuk lulusan diploma Tuan/Puan tiada jawatan yang sesuai. Tetapi Tuan/Puan boleh mohon jawatan di SPA Johor menggunakan sijil SPM Tuan/Puan.
Soalan 286 : Salam, admin sy nak buat pertanyaan tentang bilakah keputusan temuduga bg jawatan perkeranian n17 untuk fasa kedua akan di keluarkan??sy tlah ditemuduga pada bulan Dis 2013.
Daripada: Ariffin
Jawapan : Salam pihak kami akan memberitahu melalui surat. Jika yang berjaya akan dihubungi samada melalui surat ataupun telefon ataupun calon sendiri boleh menyemak diportal rasmi SPAJ. Untuk keputusan temuduga bg fasa 2 ini belum ada apa-apa keputusan.
Soalan 287 : jadual ketiga (i) hantar kepada siapa??
Daripada: asleza
Jawapan : permohonan pengesahan dalam perkhidmatan, menggunakan peraturan 27 (Jadual Ketiga)-Peraturan-peraturan Pegawai Awam Negeri Johor(Pelantikan Pangkat dan Penamatan Perkhidmatan) 2010.Hantar ke spaj melalu ketua jabatan.
Soalan 288 : Assalamnualaikum.. sampai sekarang saya masih belum mendapat sebarang panggilan atau keputusan.adakah saya gagal mendapat temuduga ? dan boleh saya tahu sebabnya?
Daripada: Harnie Ulvia Susanti Bt mufarochan
Jawapan : Waalaikumussalam. Nama Tuan/Puan ada dalam senarai panggilan temuduga pihak kami, tetapi temuduga Tuan/Puan bukan dalam masa tedekat ini. Harap bersabar.
Soalan 289 : Assalamualaikum.. saya nk tanya. Saya ada mhon jawatan kosong di spaj iaitu, pembantu pembangunan masyarakt s17 pembantu hal ehwal islam s17 dan penolong pegawai hal ehwal islam n27..adakah saya layak dipanggil Untuk ditemuduga...tq
Daripada: Mohd Ghazali bin Abdul Wahid
Jawapan : Waalaikumussalam. Tuan/Puan layak dipanggil temuduga tetapi bukan dalam jangka masa terdekat.
Soalan 290 : Assalammualaikum.. Saye nak tanye ..saye da daftar dan isi borang srhajaye prkhidmtan awam mlalui internt..tapi saye tak tahu da hntar atau belom..macam mne nak thu yg borang tu da dhantar..mohon pnjlasan
Daripada: NUR ALIYA SYAHIERA BINTI MISLAN
Jawapan : Walaikumsalam adakah saudari memohon jawatan di SPA Johor atan SPA Malaysia?
Soalan 291 : Assalam, saya ingin bertanya mengenai status permohonan saya. Saya ada memohon jawatan N27 dan N17, adakah permohonan saya tidak layak?
Daripada: Muhammad Iskandar Zulkarnain Bin Md Zin
Jawapan : Waalaikumussalam. Permohonan Tuan/Puan berjaya. Tidak lama lagi pihak SPA Johor akan panggil temuduga
Soalan 292 : salam.. saya baru dapat surat panggilan temuduga untuk jawatan prmbantu tadbir (p/O)gred n17 pada 23/12/2013 nanti. boleh saya tahu jawatan ini akan di masukkan di bawah kementerian atau jabatan apa?
Daripada: NUR AZIRA BINTI HASAN
Jawapan : Waalaikumussalam. Tuan/Puan akan di tempatkan di jabatan di Kerajaan Johor sahaja.
Soalan 293 : adakah spa akan menghantar suratkeputusan temuduga walaupun calon gagal menghadiri temuduga?tq
Daripada: nur amiera shobri
Jawapan : Tidak
Soalan 294 : SEHINGGA BILAKAH TEMUDUGA UNTUK PEMBANTU TADBIR N17 AKAN BERJALAN? DAN TEMUDUGA APAKAH YANG DIJADUALKAN SELEPAS TEMUDUGA BAGI JAWATAN PEMBANTU TADBIR N17 BERAKHIR?
Daripada: FARHAN
Jawapan : Sesi temuduga akan berakhir pada tahun hadapan. Selepas jawatan Pembantu Tadbir(Perkeranian/Operasi) tidak pasti lagi.
Soalan 295 : Salam..saya ada memohon jawatan N17.Adakah permohonan saya tidak layak?
Daripada: RINA ROYANTI KHALIB
Jawapan : Waalaikumussalam. Permohonan Tuan/Puan layak dipanggil temuduga.
Soalan 296 : Assalam, saya ingin bertanya, adakah permohonan saya berjaya?
Daripada: NurulFazlina Binti Jamaludin
Jawapan : Waalaikumussalam. Permohonan Tuan/Puan berjaya untuk dipanggil temuduga.
Soalan 297 : Salam..Saya nak tanya..jika permohonan saya layak..kenapa saya masih tidak menerima panggilan temuduga..terima kasih..
Daripada: RINA ROYANTI KHALIB
Jawapan : SALAM...Tuan/Puan layak dipanggil temuduga tetapi bukan dalam masa yang terdekat...
Soalan 298 : MENGAPAKAH SAYA TIDAK LAYAK UNTUK DITEMUDUGA BAGI JAWATAN PEMBANTU TADBIR N17? ATAU NAMA SAYA LAYAK DITEMUDUGA BAGI JAWATAN LAIN?
Daripada: FARHAN NURAKMAL
Jawapan : Nama tuan/puan ada didalam sistem kami. Buat pengetahuan tuan/puan jawatan untuk N17 dipanggil mengikut peringkat-peringkat. Ramai calon masih belum dipanggil. Diharap tuan/puan bersabar. Masih ramai lagi belum dipanggil
Soalan 299 : SALAM... SAYA PERLUKAN PEKERJAAN YANG LAYAK DENGAN KEPUTUSAN SAYA. HANYA SETAKAT SIJIL SPM SAHAJA, BOLAHKAN TUAN/PUAN BANTU SAYA?
Daripada: MOHD.IZZWAN AZIRUL B MOHD ISHAM
Jawapan : Bole pihak kami tahu ape keputusan Tuan/Puan?
Soalan 300 : Assalamualaikum Tuan/Puan, saya ada memohon jawatan dalam SPP melalui job malaysia.. adakah ia lebih efisyen atau apply melalui laman web SPP terus? dan bagaimana untuk kita tahu bahawa permohonan berjaya untuk ke peringkat seterusnya? terima kasih..
Daripada: NOOR FAREHA BINTI MOHD FAUZI
Jawapan : Sila layari laman web www.spp.gov.my
Soalan 301 : salam bila kah jawatan kosong bagi pemohonan spaj ini akan di buka kembali dan bagaimana saya bole tahu yang kekosongan jawatan dibuka?
Daripada: Nor ridzuan
Jawapan : Sila layari laman web SPA Johor di www.spaj.johordt.gov.my, like page kami di Facebook dan sila follow twitter kami
Soalan 302 : Salam,saya ingin mengetahui status permohonan saya untuk jawatan yang di pohon pegawai khidmat pelanggan N17,pembantu tadbir(kewangan),pembantu belia dan sukan dan hal ehwal islam.adakah layak untuk ditemuduga.Sekian
Daripada: SEHARAZAD BINTI ZULLHATTA
Jawapan : Waalaikumussalam. Nama Tuan/Puan tesenarai, tetapi pihak kami belum ada tarikh untuk dipanggil tenuduga.
Soalan 303 : Assalamualaikum..maaf,saya ingin bertanya: Adakah permohonan saya berjaya?
Daripada: ruby3426
Jawapan : Walaikumusalam...permohonanan ada berjaya melepasi tapisan akan tetapi tarikh untuk dipanggil temuduga masih belum ada lagi. Pihak puan diharap menunggu surat dari pihak kami.
Soalan 304 : assalamualaikum...bilakah keputusan pembantu pertanian N17 yang telah saya hadiri pada 30/11/13 diumumkan?
Daripada: muhammad harith
Jawapan : walaikumusalam pihak kami belum mendapat sebarang jawapan dari pihak yang terlibat.Jika ada sebarang pertanyaan sila hubungi pihak kami.
Soalan 305 : Salam.. sy ingin bertnya.. knp sy tidak dpaggil lg.. mohon pertimbangan tuan/puan..
Daripada: fazimah dollah
Jawapan : Waalaikumussalam. Harap Tuan/Puan sabar. Nama Tuan/Puan tersenarai tetapi tidak dipanggil dalam masa terdekat ini.
Soalan 306 : salam,saya ingin bertanya adakah permohonan saya berjaya atau tidak? daripada : Nur Farhanah Binti Abdul Shukor
Daripada: NUR FARHANAH BINTI ABDUL SHUKOR
Jawapan : Waalaikumussalam. Permohonan Tuan/Puan berjaya.
Soalan 307 : salam..adakah spaj masih menawarkan jawatan kosong bagi perkhidmatan penolong jurutera j29?
Daripada: mohamad idham
Jawapan : Waalaikumussalam. Setakat ni belum ada kekosongan lagi untuk jawatan tersebut.
Soalan 308 : Keputusan temuduga saya tertulis tertakluk kepada mesyuarat suruhanjaya..apakah maksud nya? Calon simpanan ke?
Daripada: syuhairi ismail
Jawapan : Temuduga untuk jawatan apa?
Soalan 309 : Assalamualaikum, saya ingin bertanya nama saya ada dalam sistem pihak spaj atau pun tiada? saya hanya ingin memastikan permohonan saya diterima atau pun tidak terima kasih
Daripada: Norhaslin binti ahmad
Jawapan : Waalaikumussalam. Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai pihak kami.
Soalan 310 : Salam 1 Malaysia.. Saya ingin bertanya.. bilakan keputusan temuduga pembantu pertanian yang baru-baru dijalankan...
Daripada: Auni Aniq
Jawapan : Salam 1 Malaysia. Tidak lama lagi akan keluar keputusannya. Harap pihak Tuan/Puan bersabar.
Soalan 311 : Salam Tuan/Puan Saya ada memohon jawatan"Penolong Pegawai Tadbir" ingin bertanya mengenai status panggilan temuduga,untuk mengetahui layak atau tidak untuk ditemuduga,adakah semakan untuk jawatan ini dibuat secara berperingkat-peringkat sepertimana jawatan "Pembantu Tadbir" atau tidak? terima kasih diatas kerjasama tuan/puan.
Daripada: HUSSEIN DALI
Jawapan : Waalaikumussalam. Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai kami.
Soalan 312 : bilakah keputusan temuduga untuk separa keluar jika saya mohon pada 5/12/13.terima kasih
Daripada: FIRA SAHILA BINTI MUHADZIR
Jawapan : Sila rujuk pada pihak yang betul
Soalan 313 : Salam, sya ingin bertanya..Adakah nama sya ada di dlm senarai temuduga untuk jawatan yang sya mohon iaitu Juruteknik,Pembantu Tadbir (perkeranian/Operasi), Pembantu Belia & sukan, Pegawai Khidmat Pelanggan & Pembantu Masyarakat. Terima kasih diatas kerjasama tuan/puan.
Daripada: Norhasimah Binti Mohd
Jawapan : Waalaikumussalam. Nama Tuan/Puan ada dalam senarai panggilan temuduga kami.
Soalan 314 : Assalam saya ingin bertanya sama ada nama saya tersenarai dalam panggilan temuduga atau tidak bagi jawatan berikut: PEMBANTU TADBIR P/O, PEMBANTU TADBIR KEWANGAN, PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN, PEMBANTU PEMBANGUNAN MASYARAKAT, PENGHULU, PENOLONG PEG.TADBIR N27. Terima Kasih
Daripada: hussein bin daing ali
Jawapan : Waalaikumussalam. Dukacita dimaklumkan, nama Tuan/Puan tiada dalam senarai panggilan temuduga kami.
Soalan 315 : Salam sejahtera dan salam 1 Malaysia Tuan/Puan. Untuk makluman pihak Tuan/Puan. Saya telah berjaya dalam temu duga latihan separa perubatan tempoh hari. Di sini saya ingin bertanya bila kah surat surat tawaran akan dikeluarkan? boleh kah saya tahu di mana tempat latihan saya?
Daripada: Dell Walter
Jawapan : Salam sejahtra. Sila hubungi SPA Sabah.
Soalan 316 : AS Salam.tumpang tnye..sy nk tnye kalaw kte dh prnh dpggl utk tmuduga ada x kebrgkalian utk kte dpggl tmudga lagi..terima kasih..azuan
Daripada: MOHAMAD AZUAN BIN HAMSANI
Jawapan : Waalaikumussalam. Boleh dipanggil temuduga sekali lagi jika permohonan Tuan/Puan memenuhi syarat yang kami tetapkan.
Soalan 317 : Assalamualaikum. Saya ingin bertanya kepada pihak tuan, sama ada permohonan saya diterima oleh pihak tuan atau tidak? Adakah nama saya ada di dalam sistem SPAJ? Sekian, terima kasih
Daripada: Rahimah binti Buyamin
Jawapan : Waalaikumussalam. Pihak kami telah menerima permohonan Tuan/Puan.
Soalan 318 : Salam 1 Malaysia Encik/Tuan/Puan. Saya akan ditemuduga tak lama lagi.saya nak tanya.selepas saya ditemuduga,adakah saya akan ditemuduga sekali lagi atau terus dipanggil untuk berkhidmat? Jawatan yang akan ditemuduga sebagai Pembantu Tadbir gred N17.Terima kasih.
Daripada: NORA HAZWANI BINTI SAMSI
Jawapan : Salam 1 Malaysia. Selepas ditemuduga, jikalau Tuan/Puan berjaya, pihak kami terus akan melantik. Tiada temuduga untuk kali kedua.
Soalan 319 : salam saya ada masalah dengan akaun spa saya,, akaun spa saya menggunakan email saya yang lama dan email tu tidak boleh digunakan lagi,,saya juga terlupa pasword akaun spa saya,,jadi untuk saya dapatkan pasword pihak spa akan hantar melalui email,,tetapi email tersebut tidak boleh digunakan lagi,,jadi apa yang saya perlu buat untuk dapatkan pasword??
Daripada: ADIBAH BINTI ATAN
Jawapan : Waalaikumussalam. Maaf, sila hubungi pihak SPA Malaysia.
Soalan 320 : Saya sering menyemak status panggilan temuduga untuk jawatan pegawai tadbir ,pembantu tadbir, pembantu khidmat pelanggan, kenapa saya tiada dalam senarai,,adakah saya layak ditemuduga. Jika tidak , boleh saya tahu sebab saya tidak dipanggil,saya sangat berharap dapat bekerja di SPAJ. Mohon bantu.
Daripada: ARIFA BINTI AHMAD
Jawapan : Untuk makluman Tuan/Puan, pihak SPA Johor masih menjalankan temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir(Perkeranian/Operasi) Gred N17 secara berperingkat. Harap Tuan/Puan bersabar. Nama Tuan/Puan ada dalam senarai kami.
Soalan 321 : Tuan/Puan Keputusan temuduga naka saya Julian Sinaw pada 9/12/2013 ialah "Maaf! Maklumat anda tiada dalam urusan ini." a) Boleh kah dia apply lagi untuk intake yang akan datang? b) Siapa yang boleh mengesahkan dokumen result SPM dan sijil2 dia? Terima kasih
Daripada: Jarvis Sinaw
Jawapan : Tuan/Puan, kami adalah SPA Johor. PIhak kami tiada kaitan dengan Latiham Separa Perubatan Sarawak. Sila hubungi pihak yang berkenaan.
Soalan 322 : Salam Tuan / Puan, Masih menunggu keputusan calon simpanan gred N27. Bagaimana untuk saya mengetahui saya ranking ke berapa berikutan apabila membuat panggilan ke pejabat SPA pegawai bertugas menyatakan bahawa keputusan adalah berdasarkan ranking. Saya juga cuba menyemak status saya sebagai calon simpanan , malangnya cubaan untuk masuk gagal. Aduan telak di buat kepada pegawai khidmat pelanggan SPA tiada bantuan diberi malah suruh membuat cubaan sehingga berjaya. Saya memerlukan jawapan me
Daripada: SITI SAFURA BINTI JOHARAY
Jawapan : Waalaikumussalam. Pihak SPA Johor belum lagi melantik jawatan N27. Sila hubungi pihak SPA Malaysia.
Soalan 323 : salam 1Malaysia.. saya baru mendapat tawaran untuk interview jururawat u29 12/11/2013 calon sabah dan keputusan tidak berjaya temuduga,bolehkah calon yg tidak berjaya membuat rayuan untuk menjadi calon simpanan atau lantikan tetap? dan kalau tidak boleh,bilakah pengambilan jururawat u29 bkn tajaan kkm akan diadakan lagi? terima kasih.
Daripada: rojanah binti juperin
Jawapan : Salam 1 Malaysia. Pihak SPA Johor tidak melantik jawatan U29. Harap maaf. Sila hubungi pihak yang berkenaan.
Soalan 324 : salam.saya baru-baru ini menerima surat lantikan tetap dan merupakan calon simpanan selama 1 tahun untuk jawatan pembantu penguatkuasa N17.apabila saya semak di spa8,saya tidak memenuhi syarat di sarawak.saya ingin tahu samada saya akan mendapat kerja ini atau tidak?dan kenapa dinyatakan saya tidak memenuhi syarat di sarawak?
Daripada: roziana binti roslan
Jawapan : Waalaikumussalam. Pihak SPA Johor tidak melantik jawatan Pembantu Penguatkuasa N17.Sila Hubungi pihak SPA Malaysia
Soalan 325 : Salam , saya nak bertanya adakan saya layak memohon sebarang jawatan yang berkaitan dengan sijil saya
Daripada: JUNAIDA ABDUL GANI
Jawapan : Waalaikumussalam. Tuan/Puan layak memohon jika sijil Tuan/Puan berkaitan dengan kekosongan jawatan yang kami tawarkan.
Soalan 326 : Salam,Saya ingin mengetahui status permohonan saya untuk jawatan pegawai khidmat pelanggan G17,pembantu tadbir(kewangan) W17 dan penolong pegawai tadbir gred N27,adakah saya layak dipanggil temuduga atau sebaliknya.Sekian
Daripada: ZAINUL AINA BINIT MALIK
Jawapan : Nama Tuan/puan tersenarai. Tidak lama lagi pihak kami akan panggil temuduga.
Soalan 327 : Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Saya ingin bertanya mengenai status sah laku bagi setiap borang permohonan jawatan yang pernah dipohon. Adakah borang permohonan jawatan (pegawai tadbir N41)yang pernah dihantar sebelum ini, masih aktif/layak untuk dipanggil sama ada untuk peperiksaan/interview dan sebagainya?? Untuk makluman, saya pernah memohon jawatan N41 dan dipanggil untuk menjalani ujian kecerdasan. Namun keputusan ujian tersebut adalah gagal. Justeru, dalam situasi ini, adakah saya masi
Daripada: MOHD FAREED BIN MOHAMED NOOR
Jawapan : Waalaikumussalam. Permohonan Tuan/Puan tidak aktif. Tuan/Puan hendaklah membuat permohonan baru jika Pihak SPA Johor ada iklankan jawatan kosong untuk jawatan Pegawai Tadbir N41
Soalan 328 : Saya difahamkan waktu kerja perhidmatan awam pada hari Khamis ada lah dikurangkan 1 jam 30 minit.tentu ini akan mengurangkan produktiviti kaki tangan awam,sedangkan tiada sembahyang Khamis,saperti sembahyang jumaat pada 2014 ini. Soalan saya apakah rasional nya pemotongan waktu tersebut dan apa akan terjadi pada kaunter kaunter untuk perkhidmatan orang awam?sekian terima kasih
Daripada: yafith bin mahmud
Jawapan : Sila berhubung ke pejabat SUKJ Bahagian Pengurusan.
Soalan 329 : Salam 1 Malaysia.saya nak tanya..macam mana saya nak tahu saya dapat kerja yang ditemuduga tuu?adakah saya akan dapat surat jika saya berjaya atau saya kena semak dekat spaj?
Daripada: Nora Hazwani Binti Samsi
Jawapan : Salam 1 Malaysia. Pihak SPA Johor akan menghantar surat dan Tuan/Puan boleh semak di laman web SPA Johor juga.
Soalan 330 : Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Saya ingin bertanya mengenai status permohonan jawatan Inspektor. terima kasih
Daripada: HEIDIR BIN NOR ZAIRUDIN
Jawapan : wsalam, untuk makluman jawatan Inspektor adalah jawatan yang dikeluarkan SPA Malaysia.
Soalan 331 : assalam,saya ingin bertanya kenapa saya tidak dipanggil sehingga kini,sedangkan kalau diikutkan result spm saya ok..jadi saya ingin tahu sahaja kenapa??
Daripada: shelly norayu bt mohd rosli
Jawapan : Waalaikumusalam. Pihak kami sedang menjalan temuduga bagi jawatan Pembantu TadbirPerkeranian/Operasi). Untuk jawatan tersebut, kami lakukan secara berperingkat. Pihak kami baru sahaja selesai untuk peringkat pertama. Peringkat kedua akan bermula pada bulan November.
Soalan 332 : Salam 1 Malaysia. Saya ingin mendapat kepastian bila pihak spaj akan membuat panggilan temuduga untuk jawatan penolong pegawai tadbir N27?
Daripada: FAIZAL IDRUS
Jawapan : Pihak kami tidak dapat menetapkan tarikh.
Soalan 333 : Salam, Saya ingin bertanya perkara yang berkaitan dengan status permohonan semasa. Saya dapati status permohonan semasa saya untuk jawatan yang tertentu adalah "melepasi syarat-syarat yang ditetapkan". Soalan saya, adakah saya berkemungkinan untuk layak ke sesi temuduga ? Harap mendapat maklum balas. Sekian
Daripada: Nurasyikin Zulkifli
Jawapan : Waalaikumussalam. Jikalau permohonan Tuan/Puan melepasi syarat yang ditetapkan oleh piak SPA Johor, in shaa Allah, Tuan/Puan akan dipanggil temuduga.
Soalan 334 : Saya adalah lantikan SPA jawatan W17 dan telah berkhidmat selama 9 tahun. Suami duduk di Batu Pahat, Johor dan berulang alik dari Putrajaya ke Batu Pahat setiap minggu. Pertanyaan: sekiranya saya ingin membuat permohonan Tukar Lantik adakah saya akan hilang kekananan??
Daripada: Khairunniza binti Kasman
Jawapan : mengikut pek.perkhid. bil.17/2002 pegawai yang berkhidmat dgn persekutuan boleh bertukar ke perkhidmtan Awam Negeri Johor dengan syarat ada kekosongan jawatan di Negeri Johor. Kekananan puan boleh diambil kira bergantung kepd. Pihak Berkuasa Melantik yang baru.
Soalan 335 : salam saya sudah lama apply jururawat u29 dan status nya tidak melepasi syarat suruhanjaya.. saya sentiasa up to date tp masih jawapan yang sama.. saya mahu tahu apa masalah tentang permohonan saya..
Daripada: NOORHANEY BINTI DALAIL
Jawapan : Jawatan jururawat U29 hanya diisi di SPA MALAYSIA bukan di SPA JOHOR sila hubungi pihak SPA MALAYSIA. Harap maklum
Soalan 336 : Assalamualaikum , saya ingin bertanya apakah yang menyebabkan status urusan bagi permohonan TIDAK MELEPASI SYARAT-SYARAT YANG DITETAPKAN OLEH SURUHANJAYA?
Daripada: NORZIYANI BINTI MOHAMAD YAACOB
Jawapan : Waalaikumussalam. Bole pihak kami tahu Tuan/Puan mohon jawatan ape?
Soalan 337 : saya ingin tahu permohonan untuk spm kelayakan yang dipilih hanya lulus untuk 6 kredit shj ataupun semua hanya nak lulus?
Daripada: SYAFAWANI
Jawapan : Syarat minimum permohonan untuk jawatan SPM, 2 kredit, 6 lulus.
Soalan 338 : Salam..saya ingin bertanya, adakah keputusan temuduga untuk jawatan Pembantu Tadbir (P/O) N17 yang dijalankan pada September 2013 yang lalu telah dikeluarkan? Bolehkah saya menyemak secara online?..Terima Kasih
Daripada: NORSYAWALIAH
Jawapan : Waalaikumussalam. Buat mase ini belum ade apa-apa keputusan lagi yang dikeluarkan.
Soalan 339 : Tuan/Puan, saya ingin penjelasan daripada pihak Tuan/Puan mengenai "Semakkan Status Panggilan Penilaian". Saya telah membuat semakkan dalam "Semakkan Status Panggilan Penilaian" da ia menyatakan "Harap Maaf. Anda tidak menepati syarat yang telah ditetapkan". Adakan semua jawatan yang saya mohon, semua nya tidak menepati syarat yang telah ditetapkan. Untuk makluman pihak Tuan/Puan, saya memohon 5 jawatan iaitu juruteknik,Pembantu Tadbir (perkeranian/Operasi), Pembantu Belia & sukan, Pegawai Khidm
Daripada: Norhasimah Bt Mohd Hassim
Jawapan : Untuk makluman Tuan/Puan, pihak SPA Johor baru sahaja selesai menjalankan temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir(Perkeranian/Operasi). Temuduga bagi jawatan tersebut akan buat secara peringkat dan akan disambung semula pada bulan November.
Soalan 340 : salam.. adakah sy layak untuk dipanggil temuduga jawatan pembantu tadbir perkeranian operasi di SPAJ, sy sangt brminat untuk brkhidmat di bwh SPAJ.. sy sntiasa lihat status permohonan , tp tidak menepati syarat yg ditetpkn,sedangkn syarat kelulusan yg diminta adalah bersesuaian dgn permohonna saya, saya merayu agr pihk SPAJ memberi sy peluang dan pertimbngan untuk ke sesi temuduga
Daripada: siti muslikah binti subirin
Jawapan : Waalaikumussalam. Tuan/Puan layak untuk dipanggil ke temuduga, jika permohonan Tuan/Puan memenuhi syarat dan kelulusan yang kami tetapkan.
Soalan 341 : SAYA INGIN BERTANYA BILA SPAJ MENGUMUMKAN KEPUTUSAN TEMUDUGA SAYA TELAH MENUNGGU HAMPIR 3 BULAN.KERJASAMA PIHAK TUAN DIDAHULUI YERIMA KASIH
Daripada: MOHD NORAMIN BIN MD JUSOH
Jawapan : Bole kami tahu untuk jawatan ape?
Soalan 342 : bila buka pengumuman jawatan kosong dalam oktober 2013 masih tutup kerjasama pihak SPAJ diucapkan terima kasih
Daripada: KHAIRUL BARRIAH BINTI ZAINUDDIN
Jawapan : Kami akan iklan jawatan kosong pada tahu hadapan jika terdapat kekosongan jawatan.
Soalan 343 : salam puan/tuan,saya mohon jawatan Pen.peg Tadbir(N27) dan ia mengatakan tiada dalam senarai temuduga..adakah ini bermaksud saya gagal dalam tapisan temuduga?
Daripada: nurul azredah
Jawapan : Waalaikumussalam. Untuk jawatan Penolong Pegawai Tadbir, pihak kami belum ade shortlist. Senarai nama untuk panggilan temuduga juga belum dikeluarkan.
Soalan 344 : Saya ingin bertanya kepada pihak tuan bilakah semua jadual panggilan temuduga untuk semua jawatan yang telah diiklan pada bulan 5,contoh jawatan juruteknik,pembantu tabir dan sebagainya.Dah hampir 5 bulan saya mengisi borang tersebut.
Daripada: MUHAMMAD NASSER
Jawapan : untuk jawatan pembantu tadbir akan keluar tidak lama lagi. untuk peringkat kedua. untuk jawatan lain, kami belum menetapkan tarikh.
Soalan 345 : JAWATAN PEGAWAI PENDIKAN LEPASAN DIPLOMA DGA29 YANG TELAH DITEMUDUGA 16 JULAI 2013 LALU BILA KEPUTUSAN KELUAR
Daripada: MOHD NORAMIN BIN MD JUSOH
Jawapan : Tunggu surat. Keputusan keluar tidak lama lagi.
Soalan 346 : saya ingin bertanya. adakah panggilan temuduga pembantu pertanian akan di panggil secara berperingkat atau dari 28-30/10/2013 sahaja.
Daripada: Siti Nur Amalina Senan
Jawapan : ye. untuk pembantu pertanian akan buat secara berperingkat.
Soalan 347 : salam tuan/puan, bapa saya adalah pesara penghulu di Negeri johor, beliau telah mendapatkan rawatan perubatan di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia.Ada sesetengah ubat bapa saya dikehendaki membeli sendiri dan saya telah difahamkan bahawa pesara boleh membuat permohonan untuk membuat tuntutan kos pembelian ubat/peralatan.Adakah borang tersebut boleh didapati di spaj atau menggunakan borang yang terdapat di jabatan perkhidmatan awam malaysia.sekian terima kasih.
Daripada: sallwa binti mohamad
Jawapan : Sila berurusan dengan pihak SUKj Bahagian Pengurusan.
Soalan 348 : Salam 1 Malaysia, Saya telah bertugas sebagai Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17 di Jabatan Persekutuan selama 11 tahun. Bagaimanakah dengan kekananan saya dan penetapan gaji saya sekiranya saya memohon jawatan baru sebagai Pen. Pegawai Tadbir Gred N27 (SPAJ )
Daripada: Nurul Ain bt Supandi
Jawapan : terima kasih. puan boleh memohonan jawatan terdebut sekiranya ada kekosongan di spaj .Kekananan dan penetapan gaji puan boleh diambik kira sekiranya puan dilantikan secara Kenaikan secara lantikan (KSL) dan telah disahkan dalam perkhidmatan sebagai Pembantu Tadbir (Kewangan) Gred W17
Soalan 349 : Salam..saya ingin bertanya mengenai status keputusan Temuduga SPA saya. kod skim 2366 Penolon pegawai latihan vokasional gred j29(kimpalan),tarikh sy menghadiri temuduga adalah 13/9/2013. Di laman SPA tercatat "tertakluk kpd kelulusan mesyuarat suruhanjaya". saya tidak memahami perjelasan tersebut. Mohon pencerahan.
Daripada: Roland Paul
Jawapan : Waalaikumussalam. Maaf, kami tiada lantikan untuk jawatan pegawai latihan vokasional kimpalan. Cuba berhubung dengan pihak Suruhanjaya PErkhidmatan Awam Malaysia.
Soalan 350 : Asalamualaikum,,KENAPA semua jawatan yang saya pohon berstatus TIDAK MELEPASI SYARAT YANG DITETAPKAN OLEH SPAJ ?? saya memohon dengan menggunakan sijil SPM dan DIPLOMA COMPUTER SCIENCE. Jawatan yang saya mohon ialah; 1.PT/PO gred N17. 2.PT gred W17. 3.Pen. Peg Teknologi Maklumat F27. antara berikut ialah jawatan yang saya mohon dengan SPAJ. yang menjadi kemusykilan nya ialah kenapa saya tidak pernah terpilih untuk ditemuduga? MOHON PENCERAHAN DARI PIHAK TUAN dengan LEBIH JELAS. Terima Kasih.
Daripada: CHE SALEHA BINTI CHE MD NOH
Jawapan : Waalaikumussalam. Pihak kami masih menjalankan proses tapisan borang. Pihak SPA Johor belum ade "short list" untuk calon yang berjaya yang layak dipanggil temuduga. Harap Tuan/Puan bersabar.
Soalan 351 : Assalamualaikum, siapakah yang layak membuat pengesahan salinan dokumen? Jika saya berkerja swasta, adakah pengesahan yang dilakukan oleh majikan saya diterima?
Daripada: Wan Nur Atiqah
Jawapan : Waalaikumussalam. Pegawai Gred A(Gred 41 keatas). Pegawai kerajaan sahaja yang layak membuat pengesahan salinan dokumen. Pegawai swasta tidak layak.
Soalan 352 : Asalamualaikum,dan salam 1 malaysia sy ingin mengetahui adakah saya layak untuk dipaggil temuuga bagi jawatan pembantu tadbir perkeranian operasi di SPAJ? Untuk makluman pihak SPAJ saya telah berkhidmat di JKR (D) Mersing sebagai pembantu tadbir (projek)selama 5 tahun sejak dari bulan Ogos 2008 sehingga sekarang. Saya merayu agar pihak SPAJ mempertimbangkan semula permohonan saya dan memberi kepercayaan dengan pengalaman yg saya ada serta peluang untuk ke sesi temuduga. Sekian, terima kasih.
Daripada: Norhaslin binti ahmad
Jawapan : Waalaikumussalam. Jika permohonan Tuan/Puan memunuhi syarat yang ditetapkan oleh pihak kami, Tuan/Puan layak dipanggil temuduga.
Soalan 353 : Salam,saya ingin mengetahui,bilakah tarikh keputusan temuduga pembantu pertanian.sekian terima kasih
Daripada: MUHAMAD NOR IKHWAN BIN LOKMAN
Jawapan : Waalaikumussalam. Pihak kami masih menjalankan sesi temuduga.
Soalan 354 : Bolehkah saya tahu bilakah temuduga bagi jawatan Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Gred S27 & Penolong Pegawai Syariah Gred LS29 akan diadakan? Saya telah memohon jawatan ini sejak bulan Mei lagi. Setiap kali saya semak status panggilan temuduga ia akan beritahu "Harap maaf.Nama anda tiada dalam senarai temuduga jawatan ini. Sila cuba lagi untuk temuduga akan datang" Adakah status berikut bermaksud permohonan saya ditolak?
Daripada: Shaipulnizam bin Othman
Jawapan : Maaf. Pihak SPA Johor tiada iklankan bagi jawatan Penolong Pegawai hal Ehwal Islam S27 dan Penolong Pegawai Syariah LS29.
Soalan 355 : As Salam.... Disini saya bukan untuk buat pertanyaan tapi saya ingin bertanyakan kemana saya hendak buat rayuan untuk permohonan kerja, ini kerana saya hampir 7tahun habis belajar dan sudah banyak kali mohon kerja di SPAJ tetapi gagal. Saya sesangat hendak bekerja di negeri saya dilahirkan. saya berharap agar pihak tuan/puan memahami. Sekian, Yang berharap, MOHD NOH BIN MD ISA 850223-01-6351 013-3086631
Daripada: MOHD NOH BIN MD ISA
Jawapan : Waalaikumussalam. Tuan/Puan akan dipanggil temuduga jika permohonan Tuan/Puan memenuhi syarat yang kami tetapkan.
Soalan 356 : salam.. bilakah keputusan untuk panggilan temuduga peringkat kedua utk jawatan pembantu tadbir perkeranian dan operasi gred N17 ye utk bulan November ini?saya memohon jawatan ini..sy harap pihak SPAJ mempertimbangkan permohonan saya utk dipanggil temuduga dan dapat berkhidmat dengan SPAJ..
Daripada: Siti Muslikah Binti Subirin
Jawapan : Terima kasih kerana bertanya. Panggilan untuk peringkat kedua akan diadakan mungkin pada akhir bulan Nov. Sebelum temuduga diadakan pihak kami akan membuat tapisan borang terlebih dahulu calon yang berjaya melepasi syarat dan tapisan dari pihak SPAJ sahaja akan dipanggil temuduga. Pihak SPAJ akan menghantar surat atau telefon calon dan calon perlu menyemak di PORTAL RASMI SPAJ di bahagian semakan panggilan temuduga. Sekian Terima kasih jika ada sebarang pertanyaan sila hubungi pihak kami.
Soalan 357 : Salam. Saya adalah Guru Agama di dalam SPAJ. Saya perlu mengikut suami berpindah kerja di Gebeng, Kuantan, Pahang Darul Makmur. Soalan saya, Macamana saya nak buat permohonan untuk pertukaran kerja dari bawah Kerajaan Negeri dan ditukarkan ke bawah Kerajaan Persekutuan iaitu di Negeri Pahang Darul Makmur. Saya perlu berpindah pada 26.12.2013. Saya berharap pihak SPAJ boleh memberikan panduan untuk urusan pertukaran saya ini dengan kadar segera. Sekian. Terima kasih
Daripada: Nurul Natahain binti Md Tahir
Jawapan : Wsalam,puan boleh memohon melalui pertukaran pelantikan mengikut pek.perkhid. bil.17/2002.Puan pastikan ada kekosongan di Kementerian Pendidikan Malaysia terlebih dahulu.
Soalan 358 : SALAM..SAYA ADA SEMAK PERMOHONAN JAWATAN SAYA,TAPI BANYAK YANG TIDAK MELEPASI SYARAT-SYARAT SEMASA YANG DITETAPKAN OLEH SURUHANJAYA. KENAPA YE? DAN SAYA DIPANGGIL UNTUK TEMUDUGA PEMBANTU PENGUASA KASTAM W17 SAYA PERGI TEMUDUGA TU TAPI TINGGI 1.54 TAK CUKUP JADI DIA SURUH BALIK TERUS, MEMANG KALAU TINGGI TAK CUKUP TAK BOLEH YE? SAYA ADA DI PLOMA SECURITY MANAGEMENT WALAUPUN ADA DI PLOMA NI TAK LAYAK JUGA YE KALAU TINGGI TAK CUKUP. BOLEH BAGI PENJELASAN.HARAP ADA MAKLUM BALAS DARI PIHAK SPA.TERIMA
Daripada: ASRI BIN LATAMING
Jawapan : Waalaikumussalam. Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Johor tiada lantikan bagi jawatan Pembantu Penguatkuasa Kastam. Tuan/Puan sila rujuk di Suruhanjaya Perkhiadmatan Awam Malaysia(SPAM).
Soalan 359 : Assalam...saya hendak tanya...kenapa setiap kali saya mohon tiada jawapan dari SPAJ...baru - baru ini saya tidak mohon...sebab saya dah kerap mohon..bole tak permohonan saya dulu active...sebab baru ini saya tidak mohon. Salmah binti Hassan.
Daripada: Salmah Binti Hassan
Jawapan : Waalaikumussalam. mungkin permohonan Tuan/Puan tidak memenuhi syarat yang kami tetapkan. Tuan/Puan hendaklah membuat permohonan baru jika kami ade mengiklankan jawatan kosong.
Soalan 360 : salam saya sudah mghntar borang,,knp sampai sekarang tiada ape2 info dari pihak SPAJ...Adakan permohonan saya tidak menepati syrat2 yg diperlukn kerana saya kerakyatan terengganu????saya harap mohon pertimbangan tuan/puan ..terima kasih
Daripada: JULAINIE BINTI ABU BAKAR
Jawapan : Waalaikumussalam. Pihak SPA Johor akan melantik calon dari negeri Johor sahaja.
Soalan 361 : salam sejahtera, saya ingin meminta supaya dapat peluang untuk berkerja di mana-mana pejabat perkhidmatan awam batu pahat. sebagai rujukan, status saya seperti dibawah: 1)PEMBANTU PENERBITAN GRED N17 2)JURUBAHASA GRED N17 STATUS URUSAN :SIMPANAN LANTIKAN 1 tahun Terima kasih atas pertimbangan tuan...
Daripada: YAP EI LEY
Jawapan : Salam Sejahtera. Harap maaf. Untuk jawatan yang Tuan/Puan mohon ini, Tuan/Puan hendaklah merujuk di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia(SPAM). Pihak SPA Johor tiada membuat lantikan bagi jawatan terebut.
Soalan 362 : assalamualaikum pihak pentadbiran bolehkan saya bertanya kenapa saya tidak dapat memohon sebagai pembantu pegawai perubaatan sedangkan saya layak untuk memohonnya ? (tiada dalam senarai jawatan yang layak dipohon ) saya betul2 berminat dalam bidang ini tolong bantu saya
Daripada: Mohamad Amirul Azwan Bin Mohd Asri
Jawapan : Waalaikumussalam. Sila rujuk pada pihak yang betul. Pihak SPA Johor tidak melantik bagi jawatan Penolong Pegawai Perubatan.
Soalan 363 : Salam..sy ingin bertanya..sy dah mohon banyak kali di spaj..tapi tidak pernah dipanggil untuk ditemuduga...bleh saya cek untuk jawatan kosong kali ini adakah saya layak ditemuduga mahupun tidak..
Daripada: fazila
Jawapan : Salam...nama cik/puan ada didalam sistem pihak kami. Jika cik/puan memhon jawatan Pembantu Tadbir (P/O) Gred N17 panggilan temuduga secara berperingkat akan dilakukan.
Soalan 364 : sya telah memohon elektrik gred j17 tetapi bila sya buat semakan permohonan sya. nama sya tiada dalam senarai.
Daripada: mohamad nazren bin hamid
Jawapan : Saya hendak bertanya anda memohon elektrik? Adakah memhon jawatan Juruteknik J17? kalau anda memhon Juruteknik pihak kami belum membuat apa-apa pun untuk sesi temuduga. Pihak kami akan memberitahu melalui surat ataupun calon hendaklah melihat pengumuman dan menyemak sendiri di Portal Rasmi SPAJ
Soalan 365 : Assalamualaikum,sy ingin brtnya bagaimana untuk menlepasi sesi temuduga? ada tip2 temuduga tak? apa yg persiapan yg perlu bagi calon2?
Daripada: Ina
Jawapan : Waalaikumussalam. Jika Tuan/Puan ade membuat permohonan kerja, sila pastikan permohonan Tuan/puan lengkap dan memenuhi syarat yang kami tetapkan.
Soalan 366 : salam,.sy confius sikit mengenai result temuduga..apakah maksud keputusan muktamad akn dikeluarkn melalui surat rasmi spa?kiranya result keluar yg kita check melalui online ini belum muktamad yer?
Daripada: najayati binti abdullah
Jawapan : Walaikumusalam, pihak Spaj akan mengeluarkan surat rasmi sekiranya berjaya temuduga. Keputusan adalah muktamad.
Soalan 367 : salam...sy ada memohon jwtn. pemb.tadbir(p/o),pemb.tadbir(kew),pemb.pembangunan masyarakat,sy lihat spaj ada membuat temuduga pemb.tadbir(p/o),soalan sy adakah bilangan sy masih panjang lagi atau masih dlm tapisan pihak yuan/puan
Daripada: Sharif bin jalal
Jawapan : Salam terima kasih kerana bertanya. Memang pihak sudah membuat temuduga tetapi secara berperingkat bagi jawatan Pembantu Tadbir (P/O) untuk lain jawatan belum ditemuduga lagi. Pihak kami sudah menyemak nama dan no.i/c Encik berkemungkinan encik akan ditemuduga peringkat yang akan datang. Kami akan mengeluarkan surat dan Encik juga boleh menyemak di Portal Rasmi SPAJ
Soalan 368 : ADAKAH SAYA ADA DI DALAM SENARAI TEMUDUGA BAGI JAWATAN PENGHULU, PENOLONG PEGAWAI TADBIR, PEMBANTU TADBIR, PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN, PEMBANTU PEMBANGUNAN MASYARAKAT
Daripada: FARHAN NURAKMAL BIN ZAHARI
Jawapan : Nama Tuan/Puan ada dalam senarai kami.
Soalan 369 : bila panggil untuk temuduga pmbantu belia dan sukan / pmbantu pemeriksaan kilang untuk saya?
Daripada: amran bin adnan
Jawapan : Harap Tuan/Puan bersabar. Tak lama lagi pihak kami akan panggil temuduga.
Soalan 370 : Assalamualaikum,bolehkah saya mengetahui berapa jumlah sebenar kekosongan pembantu pertanian G17 di semua daerah negeri johor serta jumlah calon yg layak dlm tapisan hadir temuduga(bukan berjaya temuduga,hadir temuduga shj)..jawapan dr pihak tuan amat saya hargai...terima kasih
Daripada: MOHD FAKARUDDIN ALI
Jawapan : Waalaikumussalam. Jumlah kekosongan bagi jawatan Pembantu Pertanian Gred G17 adalah 70 kekosongan. Pihak kami tidak boleh memberitahu jumlah calon yang hadir temuduga. Ia adalah SULIT.
Soalan 371 : KENAPA KEPUTUSAN TEMUDUGA X KELUAR DI ONLINE BILA SY CHEK WEB XDE..... JAWATAN PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA DGA29.... SY TEMUDUGA PD JULAI 2013.HARAP JAWAB
Daripada: amin
Jawapan : Pihak kami hanya memanggil taklimat bagi DB17 ke DGA29. Jika encik dari MARSAH pihak kami akan memanggil taklimat kemudian dan keputusan temuduga belum dikeluarkan lagi. Harap Maklum
Soalan 372 : BILA JAWATAN KOSONG NAK DIBUKA,JAWATAN DISPAJ..
Daripada: amin
Jawapan : Terima kasih kerana bertanya. Pihak kami baru sahaja buka jawatan kosong. Pihak kami akan memberitahu di akbar, Portal Rasmi SPAJ serta dilaman-laman sosial sekiranya ada jawatan kosong dibuka.
Soalan 373 : salam sejahtera..saya ingin bertanya..bilakan jawatan kosong akan dibuka semula?
Daripada: riyan
Jawapan : Pihak kami akan memberitahu di surat khabar Portal Rasmi SPAJ dan dilaman sosial Facebook atau twitter.
Soalan 374 : Salam, Saya ingin bertanya, adakah kelayakan akademik yang melebihi syarat permohonan sesuatu jawatan akan menyebabkan, permohonan tersebut ditolak? Sebagai contoh, kelayakan Diploma/Sarjana Muda untuk jawatan pada gred N17/W17/N27/W27. Mohon penjelasan selanjutnya. Terima kasih.
Daripada: NURUL IZZATI BINTI GHAZALLI
Jawapan : Waalaikumussalam. Pihak kami akan membuat tapisan bergantung pada tahap pencapaian calon pada peringkat diploma atau ijazah. Tidak salah untuk memohon.
Soalan 375 : Assalamualaikum. Saya nak tanya,boleh tak saya nak semak nama saya didalam senarai taklimat Dga29 SPAJ yang akan diberi taklimat pada 26hb Nov ini kerana saya tidak mendapat surat untuk taklimat Dga29 tersebut.Terima Kasih
Daripada: Siti Fatimah Abd Kadir
Jawapan : Walaikumusalam....nama puan berjaya untuk dipanggil taklimat bagi jawatan DGA29 pada 26hb 2013. Pihak kami telah menghantar surat lebih awal. Kebanyakan surat dialamatkan di sekolah. Pihak kami hanya menghantar surat berpandukan alamat surat menyurat yang tertera diborang permohonan.
Soalan 376 : salam saya nk tye adakah jawatan ini terbuka untuk orang-orang johor sahaja ke?
Daripada: julainie
Jawapan : Salam terima kasih kerana bertanya. Mula-mula pihak kami melihat samada ibu bapa pemohon orang Johor atau pun tidak.?
Soalan 377 : Salam.. knp shingga skrg tiada satu panggilan temuduga saya dapat untuk dipanggil.. saya mohon pertimbangan tuan/puan.. terima kasih..
Daripada: fazimah dollah
Jawapan : WSALAM terima kasih saudari bertanya. Saudari memohon jawatan apa di SPAJ? Jika mohon N17 pihak kami sedang menjalankan sesi temuduga untuk N17 secara berperingkat. Nama saudari ada disistem kami dan kami telah menyemaknya. Harap saudari tunggu surat dari pihak kami. Jika ada sebarang masalah dan sebarang pertanyaan saudari boleh hubungi pihak kami.
Soalan 378 : saya sudah menhantar borang... kenapa sampai sekarang tiada info apa2 pon..., bole memastikan kan permohonan sya lulus atau tidak
Daripada: mohamad nazren bin hamid
Jawapan : Pihak kami ingin bertanya pada saudara jawatan apa yang saudara mohon?
Soalan 379 : Asalammualaikum.. 1) saya nak tanya.. bagaimana kita nak tahu, borang kita sudah diterima oleh pihak SPAJ atau belum.. 2) Jika syarat yg diletakkan untuk permohonan calon SPM, adakah calon yang memiliki diploma tidak layak memohon ?
Daripada: iskandar bin ishak
Jawapan : Waalaikumussalam. Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai pihak kami
Soalan 380 : Assalammualaikum..saya ingin bertanya tuan/puan saya telah ditemuduga bagi jawatan pembantu tadbir (p/o)N17 pada januari 2014.adakah temuduga saya berjaya?terima kasih..
Daripada: zamzarina khalid
Jawapan : sila layari lamn rasmi spaj http://spaj.johor.gov.my unutk menyemak keputusan temuduga.terima kasih
Soalan 381 : Salam..saya nak tanya..sy telah ditemuduga..adakah sy berjaya?sy ditemuduga pada 11/12/2013 daerah kluang, jawatan pembantu tadbir gred N17.
Daripada: Nora Hazwani Binti Samsi
Jawapan : sila layari laman rasmi spaj. http://spaj.johor.gov.my untuk menyemak keputusan temuduga. terima kasih.
Soalan 382 : salam saya nak tanya bila saya dapat panggilan dah lama rasa nya saya mohon tapi tak ada apa - apa panggilan pun.saya amat berminat berkerja dengan kerajaan
Daripada: nur amira bte sabaruddin
Jawapan : Wsalam. Harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama calon temuduga.
Soalan 383 : salam,admin saya nak tanya jika semakan keputusan temuduga sudah keluar, dan bila saya semak dia tulis " Harap Maaf, Anda tiada dalam urusan ini " adkah bermksud sy gagal?bilakah ad peluang lagi untuk job P/O N17?
Daripada: Ariffin
Jawapan : Salam, harap maaf permohonan anda tidak berjaya.
Soalan 384 : Salam.sy telah memohon jawatan kastam w17,pem.kilang & jentera j17,pt w17,pemb.tadbir n17 dll dlm gred 17, tetapi apbila sy semak ada yg tidak melepasi syarat. Mohon penjelasan & bila sy akan dipanggil temuduga bagi jawatan yg layak, t.kasih
Daripada: AIMAN FAHMI BIN ABDULL RAHMAN
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPAJ hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. untuk maklumat lanjut sila layari portal SPA MALAYSIA. http://spa.gov.my
Soalan 385 : Saya lahir di Kuala Lumpur. Ibu saya lahir di Muar Johor. Boleh ke saya memohon jawatan didalam SPAJ kerana sekarang saya telah bermastautin di Muar Johor. Terima kasih.
Daripada: NOOR ASHIKEEN OTHMAN
Jawapan : SPAJ hanya melantik mereka yang beraal dari Johor sahaja.
Soalan 386 : Salam,adakah nama saya tersenarai dalam sebarang jawatan atau panggilan?.Apakah jawatan yang menyenaraikan nama saya melalui jawatan yang telah saya pohon?sebagai langkah persediaan.
Daripada: Mohamad Farid b.Abd Latif
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih
Soalan 387 : salam 1malaysia,saya nak tanya nama saya muhammad ariff affendi bin azman,saya sudah banyak kali memohon kerja spaj tapi satu pun tiada jawapan macam surat permohonan saya hantar satu pun tida bebalas..
Daripada: muhammad ariff affendi bin azman
Jawapan : untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih
Soalan 388 : As salam .saya ingin bertnya kpd pihak tuan/puan, sama ada permohonan saya diterima oleh pihak tuan/puan atau tidak? adakah nama saya ada di dalam SPAJ dan tersenarai dalam panggilan temuduga ? terima kasih . Daripada :Nuredayu Binti Mohd Saed
Daripada: NUREDAYU
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih
Soalan 389 : assalamualaikum. boleh minta semakkan nama saya tersenarai dalam sistem SPAJ ataupun tidak. sekiranya nama saya ada dalam senarai, bilakah panggilan temuduga bagi jawatan pembantu tadbir P/O N17.
Daripada: NUR AISYAH BINTI ALIAS
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih
Soalan 390 : Salam 1 Malaysia. Adakah nama saya tersenarai dalam panggilan temuduga bagi jawatan Pegawai Imigresen Gred KP 17? Harap dapat makluman dengan kadar segera. Terima Kasih Daripada: YOHANES MANGU
Daripada: Yohanes Mangu
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia
Soalan 391 : Ibu saya anak jati Johor, Bapa lahir di Perak dan Saya pula lahir di Kuala Lumpur. Kami telah bermastautin tetap di Muar mulai tahun 2012 setelah bapa saya pencen. Boleh ke tidak saya memohon jawatan di SPAJ?
Daripada: Zainab Othman
Jawapan : SPAJ hanay melantik mereka yang berasal dari Johor sahaja.
Soalan 392 : Assalamualaikum Saya ada memohon jawatan kosong Pembantu Tadbir (P/O) N17, adakah permohonan saya Berjaya?
Daripada: NURUL MASITA BINTI ZAKARIA
Jawapan : waalaikumsalam. untuk pengetahuan cik, nama cik sudahpun berada didalam sistem kami. harap cik dapat bersabar. terima kasih
Soalan 393 : salam..saya ade memohon jawatan penolong pegawai masyarakat dan pegawai khidmat pelanggan..adakah nama saya tersenarai dalam permohonan itu?
Daripada: NORASHIKIN KAMARUZAMAN
Jawapan : Harap maaf, nama anda tidak tersenarai dalam nama calon temuduga.
Soalan 394 : Salam, saya membaca di soalan lazim bahawa jawatan kosong bagi SPAJ kebiasaannya dibuka pada antara bulan Januari dan Mac setiap tahun. Jadi pada tahun 2014 bilakah jawatan kosong SPAJ akan dibuka bagi kelulusan Ijazah?
Daripada: hadi
Jawapan : buat masa sekarang, pihak spaj belum lagi mengeluarka iklan jawatna kosong.
Soalan 395 : Salam, saya ingin bertanya status keputusan temuduga jawatan Penghulu NP27 yang telah diadakan pada 10/2/2014. Terima kasih.
Daripada: Muhammad Najib Hashim
Jawapan : sila layari lamn web rasmi SPAJ. http://spaj.gov.my untuk menyemak keputusan temuduga. terima kasih.
Soalan 396 : Hi, saya nak tanya. saya dah isi maklumat diri . cuma, saya tak tahu sama ada maklumat saya telah di hantar atau belum .
Daripada: AMIRATUL SYAFIEQAH BT ABDULLAH
Jawapan : Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai kami.
Soalan 397 : SALAM SEJAHTERA. SAYA INGIN BERTANYA PERMOHONAN JAWATAN KOSONG DI JPA YANG SAYA POHON BARU-BARU INI, ADAKAH SAYA BERJAYA UNTUK PANGGILAN TEMUDUGA.
Daripada: PRINCESS MICHELLE SIT EVE LYNNN
Jawapan : boleh saya tahu cik memohon di jpa ataupun di spaj? sila layari http://spaj.johor.gov.my
Soalan 398 : assalamualaikum , saya merupakan lepasan spm tahun 2013 . saya sudah memohon beberapa jawatan di spa . adakah permohonan saya telah disemak ?
Daripada: NUR FARHANNA NADIA
Jawapan : waalaikumsalam. sila layari laman web http://spa.gov.my
Soalan 399 : Adakah semua keputusan temuduga bagi jawatan N17 PTPO telah diumumkan?temuduga pada 16 Mac 2014..
Daripada: Nurul
Jawapan : sila layari portal rasmi http://spaj.johor.gov.my untuk membuat semakan. terima kasih
Soalan 400 : Saya ingin mengetahui kriteria pemohon untuk dipanggil temuduga.ini adalah kerana saya telah berulangkali memohon jawatan di SPAJ tetapi tidak pernah dipanggil temuduga. Mohon penjelasan. Terima kasih.
Daripada: SITI MASWAH BINTI SULAIMAN
Jawapan : harap maaf nama anda tidak tersenarai dalam senarai nama calon temuduga
Soalan 401 : salam,saya mendapat panggilan temuduga spa dan mengetahuinya melalui email..permasalahan saya adalah surat rasmi panggilan temuduga belum diperolehi dan saya tidak dapat menghubungi pihak yang bertanggungjawab.apakah yang perlu saya lakukan?
Daripada: nutul hanis
Jawapan : salam. sebarang pertanyaan sila layari http://spa.gov.my
Soalan 402 : Assalamualaikum. Saya ingin mengemukakan dua soalan kepada pihak spaj. Soalan pertama ialah saya ingin tahu lebih lanjut dan terperinci mengenai bilakah waktu-waktu penting kekosongan jawatan spaj dibuka melalui pelbagai media. Kedua, adakah masa tapisan pengambilan pekerja baharu untuk skop spaj mengambil masa yang terlalu lama atau sebaliknya. Harap maklum dan tq.
Daripada: mohd adib bin md nor
Jawapan : waalaikumsalam.buat masa sekarang,pihak spaj belum lagi mengiklankan jawatan kosong. cik boleh menyemak dilaman rasmi kami. http://spaj.johor.gov.my.
Soalan 403 : salam.. bagaimana untuk saya ketahui bahawa saya dipanggil untuk temuduga selain daripada menunggu surat dari pihak SPA?
Daripada: NORMASTURA BINTI HAMDI
Jawapan : salam. sila layari laman web spa malaysia. http://spaa.gov.my
Soalan 404 : Selamat pagi. Saya telah menghadiri ujian PAC pada 5 April 2014 dan dipanggil untuk Temuduga bagi jawatan Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 pada 6 April 2014. Saya ingin bertanya bila keputusan bagi yang berjaya akan keluar dan di manakah saya boleh menyemak keputusan temuduga tersebut. Terima kasih. Daripda Punitha Krishnan
Daripada: PUNITHA A/P KRISHNAN
Jawapan : untuk makluman pihak tuan, jawatan tersebut adalah dibawah bidang kuasa SPA Malaysia. SPA Johor hanya melaksanakan jawatan dalam perkhidmatan awam negeri sahaja. Untuk maklumat lanjut, sila layari portal SPA Malaysia.
Soalan 405 : SALAM, BOLEH SAYA MENDAPATKAN MAKLUMAT DENGAN LEBIH LANJUT LAGI MENGENAI "TIDAK MELEPASI SYARAT-SYARAT SEMASA YANG DITETAPKAN OLEH SURUHANJAYA"? SYARAT APA YANG DIMAKSUDKAN?
Daripada: NOR FADZLINA BINTI MOHD SALLEH
Jawapan : Waalaikumussalam. Jikalau permohonan Tuan/Puan melepasi syarat yang ditetapkan oleh piak SPA Johor, in shaa Allah, Tuan/Puan akan dipanggil temuduga.
Soalan 406 : Assalamualaikum..sy nk buat pertanyaan mengenai calon temuduga.Adakah saya tersenarai dalam calon temuduga?Bagaimana untuk saya mengetahui bahawa saya layak untuk temuduga?
Daripada: Nur Liyana binti Hamzah
Jawapan : Waalaikumussalam. Harap maaf. Nama Tuan/Puan tiada dalam senarai kami
Soalan 407 : Assalamualaikum..saya ingin bertanya adakah saya layak dan berjaya dipanggil untuk sesi panggilan temuduga. Terima kasih
Daripada: mohd nazri bin hamdan
Jawapan : Waalaikumsalam, nama anda tersenarai dalam senarai calon temuduga. Harap bersabar menunggu surat dari SPA Johor. Sekian, terima kasih.
Soalan 408 : Salam...Saya telah disahkan jawatan sebagai Pembantu Pertanian (G17) mulai 26.6.2011 Surat tuan bertarikh 5 Februari 2013(9 ) dlm. SPAJ. PER/4760. Persoalan saya ialah sehingga kini belum menerima surat Pemberian Tarap Berpencen. Sekian terima kasih
Daripada: Muhamad Hazri Bin Parman
Jawapan : wsalam,permohonan tuan telah kami terima dan dalam tindakan pihak spaj.
Soalan 409 : Bila akan dibuka iklan jawatan kosong?
Daripada: amirah
Jawapan : Sila tunggu update daripada SPAJ melalui portal atau laman fb spaj dan twitter
Soalan 410 : Bolehkah borang yang hendak dihantar kepada pihak melalui pos laju ataupun pos biasa?
Daripada: NORZALENA BT MUSA
Jawapan : Boleh, selagi sampai sebelum tarikh tutup
Soalan 411 : UTk bahagian pengisian SPMV tiada subjek Teori Teknologi Elektrik dan Lukisan Geometri dan Elektrik
Daripada: Redzuan Karim
Jawapan : Tindakan telah diambil. Untuk maklumat lanjut sila hubungi Bahagian Pengambilan di talian 07-2666420/15/21
Soalan 412 : iklan xboleh bukak
Daripada: anonymous
Jawapan : refresh/reload page. Sila gunakan pelayar internet google chrome
Soalan 413 : Adakah boleh sekiranya penjawat awam SPAJ bertukar tempat kerja di luar daripada negeri Johor (contoh bertukar di negeri melaka)
Daripada: Hamimah
Jawapan : Boleh, ianya adalah Permohonan Tukar Lantik diantara SPA Negeri SPA Malaysia. Permohonan melalui SUKJ, BPSM http://www.johordt.gov.my/psm
Soalan 414 : MENGISI BORANG SECARA ONLINE
Daripada: MOHAMAD HAMDAN BIN MOHID
Jawapan : Hanya boleh diisi sekiranya ada iklan jawatan kosong diiklankan.
Soalan 415 : Rakan saya ada memohon spaj on line, tetapi rakannya lupa menghantar permohonan tersebut. Boleh kah dia menghantar borang serta sijil yang telah di akui sah itu sekarang?
Daripada: azwan
Jawapan : Boleh, sekiranya borang tersebut telah dicetak sebelum atau pada tarikh tutup permohonan. Penerimaan borang adalah tertakluk kepada 1 minggu selepas tarikh tutup.
Soalan 416 : bagaimanakah panggilan temu duga boleh diketahui? melalui surat atau email? adakah panggilan temu duga diadakan selepas tarikh ikaln jawatan kosong ditutup? atau perlu menuggu sebulan selepas tarikh iklan ditutup.?
Daripada: SITI IZZATI BT MALEKI
Jawapan : Pihak kami akan mengeluarkan surat dan akan mengumumkan di dalam Portal Rasmi SPAJ. Panggilan temuduga akan diadakan setelah kami membuat tapisan dan tempoh untuk diumumkan seawal-awalnya 6bulan. Jika ada sebarang pertanyaan yang lebih lanjut sila hubungi pihak kami.
Soalan 417 : Bilakah kami boleh periksa sama ada kami layak ditemuduga atau tidak. Adakah ia akan dipaparkan di laman sesawang SPAJ?
Daripada: MELLISSA BINTI AHMAD SAMSURI
Jawapan : Pihak kami akan menghantar surat jika pemohon berjaya tapisan untuk ditemuduga dan juga pemohon boleh menyemak dilaman web rasmi SPAJ..
Soalan 418 : salam,saya nak tanya..bila keputusan panggilan untuk pekerjaan yg baru2 ini keluar? saya dah lama isi dan hantar tapi smpai skrg tiada respon.. saya ini dapat temuduga atau belum ada pengambilan?
Daripada: khairil izzadyudin bin kamis
Jawapan : Terima kasih saudara yang bertanya. Saudara, pihak kami sedang proses membuat tapisan. Pihak kami akan menghantar surat jika pemohon berjaya ditapis dan akan memberitahu di dalam Portal Rasmi SPAJ. Jika ada sebarang kemusykilan sila hubungi pihak kami. Diharap saudara bersabar.
Soalan 419 : saya ada memohon jawatan di spaj pada tarikh terakhir permohonan ialah 23/05/2013,bila tarikh keputusan panggilan temuduga di keluarkan,
Daripada: Mohd Safberi Bin Bakron
Jawapan : Terima kasih kepada Encik yang bertanya. Pihak kami akan memberitahu tarikh keputusan panggilan temuduga melalui surat dan portal rasmi SPAJ serta facebook.
Soalan 420 : Soalan 1: saya telah membaca panduan mengisi borang jawatan kosong sebelum mengisi borang.Benarkah salinan sijil-sijil akademik yang diminta TIDAK PERLU COP PENGESAHAN? Apabila saya menyemak untuk panggilan temuduga :ia mengatakan ANDA TIDAK MEMATUHI SYARAT YANG TELAH DITETAPKAN...boleh jelaskan? Soalan 2: Bila saya boleh menyemak status permohonan jawatan kosong yang dibuka baru-baru ini (tarikh tutup 31 Mei 2013)
Daripada: Shaidatul Shahnaz Bt Suhaimi
Jawapan : Terima kasih saudari yang bertanya.. Ya memang benar sijil-sijil akademik tidak perlu dicop pengesahan . Buat pengetahuan saudari pihak kami masih didalam proses tapisan lagi dan pihak kami belum membuat pengumuman untuk panggilan temuduga. Pihak kami akan menghantar surat jika pemohon berjaya ditapis dan akan memberitahu di Portal Rasmi SPAJ dan untuk pengetahuan saudari tarikh tutup iklan kami adalah 23 Mei 2013. Jika ada sebarang pertanyaan atau kemusykilan sila hubungi pihak kami. Terima kas
Soalan 421 : saya baru memohon jawatan spaj bulan lepas.saya hendak bertanya saya mempunyai sijil diploma namun semasa saya memohon jawatan tersebut saya tidak menyertakan sijil diploma saya atas sebab belom memperoleh sijil diploma saya.
Daripada: rushinda
Jawapan : Mengikut syarat permohonan jawatan yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam johor, pihak kami tidak menerima calon yang belum konvo.
Soalan 422 : saya hendak bertanya baru baru ini saya ada buat temuduga tebuka di plaza angsana johor bahru dan ia dipanggil program kepak..dan disitu semua majikan ada termasuk kerajaan..dan saya apply kerajaan..bilakah temuduga seterusnya ada..dan saya tertunggu-tunggu..
Daripada: yasmin sakinah
Jawapan : Pihak kami akan menghantar surat dan akan membuat pengumuman di Portal Rasmi SPAJ, facebook dan tweeter jika pemohon berjaya melepasi tapisan dari pihak kami. Jika ada sebarang pertanyaan sila hubungi pihak kami.
Soalan 423 : Saya ingin menyemak untuk panggilan temuduga dan ia mengatakan "ANDA TIDAK MEMATUHI SYARAT YANG TELAH DITETAPKAN"...adakah ia bermaksud bahawa permohonan saya gagal?
Daripada: Norhanissa Nadhirah
Jawapan : Buat pengetahuan cik/puan pihak kami belum mengeluarkan apa-apa keputusan untuk panggilan temuduga. Pihak kami akan mengeluarkan surat jika pemohon berjaya melepasi tapisan dan juga pemohon boleh menyemak di laman sesawang rasmi SPAJ. Jika ada sebarang pertanyaan lebih lanjut sila hubungi pihak kami.
Soalan 424 : Berapakah had umur untuk permohonan jawatan bagi mereka yang pernah atau sedang berkhidmat di syarikat swasta.
Daripada: Nafizah Abu Naim
Jawapan : 18-50 tahun
Soalan 425 : Salam Saya ingin mengajukan soalan kepada pihak spaj,adakah seseorang calon yang gagal dipanggil temuduga,masih boleh merayu?soalan kedua,apabila dipanggil temuduga,adakah spaj akan meneliti dan menilai pengalaman pekerjaan calon tersebut untuk diserapkan ke jawatan atau ke calon simpanan?terima kasih..
Daripada: Hussein
Jawapan : Waalaikumussalam. untuk soalan pertama, encik/tuan bole memohon lagi sekali. Untuk soalan kedua, pihak kami menilai dari segi pengalaman kerja, bergantung pada jawatan yang dipohon.
Soalan 426 : Salam. Dikatakan bulan september sudah boleh menyemak panggilan temuduga. Jadi, bila tarikh yang tepat untuk menyemak?
Daripada: Arinah
Jawapan : Untuk pengetahuan cik/puan pihak kami masih lagi membuat tapisan dan kami akan memaklumkan melalui surat dan portal jika berjaya melepasi tapisan
Soalan 427 : Saya ingin bertanya, saya telah memohon beberapa jawatan kosong di SPAJ sebanyak beberapa kali pada baru-baru ini dan beberapa tahun yang lepas, tetapi tidak pernah mendapat panggilan untuk ditemuduga atau mengambil peperiksaan. Saya amat berharap pihak SPAJ dapat memberi peluang kepada saya untuk berkhidmat di dalam perkhidmatan Kerajaan Johor. Sekian, terima kasih.
Daripada: AZLINA BINTI AHMAD
Jawapan : Untuk maklumat cik/puan, jika permohonan cik/puan lengkap dan layak dengan jawatan yang dipohon, in shaa Allah pihak kami panggil untuk temuduga.
Soalan 428 : kenapa sye nk semak keptusan panggilan temuduga masih still lagi keluar "harap maaf permohnan anda tidak menepati syarat yg ditetapkan"..??
Daripada: syahrul hazwa bin awang jantan
Jawapan : Terima kasih kerana bertanya untuk semakan panggilan temuduga pihak kami masih lagi diperingkat tapisan. Harap maklum
Soalan 429 : ADAKAH PEMOHON YANG TELAH BEKERJA DI FEDERAL (SPP) TIDAK LAYAK UNTUK MEMOHON? SAYA LAYAK DAN MENDAPAT CALON SIMPANAN DI SPA.
Daripada: SITI ROHANA BINTI HJ IBRAHIM
Jawapan : Cik/Puan layak memohon jawatan di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Johor.
Soalan 430 : adakah semakan keputusan panggilan temuduga yang boleh disemak bermula bulan September kini telah dibuka?
Daripada: Muhammad Azlan Bin Shafii
Jawapan : Terima Kasih kerana bertanya untuk semakan keputusan panggilan temuduga pihak kami masih lagi membuat tapisan.
Soalan 431 : kenapa jawapan semakan keputusan panggilan temuduga still lg keluar harap maaf permohonan anda tidak menepati syarat yg telah ditetpkn, sedangkn da masuk buln september skg,,
Daripada: Siti Muslikah bte Subirin
Jawapan : Untuk makluman pihak kami sedang lagi membuat tapisan.
Soalan 432 : saya ingin mengetahui bila jawatan kosong akan di keluarkan lagi???
Daripada: nur khalidah binti yahya
Jawapan : bergantung pada kekosongan jawatan. pihak kami tidak bole menentukan.
Soalan 433 : Saya guru pelatih ISMP, saya dapat maklumat bahawa guru pelatih dari johor dan membuat latihan mengajar di dalam negeri johor akan mendapat elaun dari kerajaan johor. Adakah benar? Sekiranya benar, bagaimana untuk mohon? Terima kasih
Daripada: shahifudin bin khanapi
Jawapan : sekiranya tuan membuat latihan mengajar di sekolah kebangsaan,tuan dikehendaki menghubungi pej. pelajaran daerah.Pemberian elaun bergantung kepada pekeliling yang dikeluarkan.
Soalan 434 : salam...Saya baru memohon jawatan di SPAJ baru-baru ni, saya hendak bertanya saya telah mengisi jawatan kosong di SPAJ sedangkan saya berada di daerah Terengganu.adakah ia terbuka untuk rakyat terengganu.bolehkah memohon jawatan tersebut..Adakah ia di panggil temuduga..
Daripada: JULAINIE BINTI ABU BAKAR
Jawapan : Waalaikumussalam. Kekosongan jawatan di SPA Johor hanya untuk rakyat johor sahaja. Kami akan menerima permohonan cik/puan jika cik/puan menetap di sini, pihak kami akan pertimbangkan permohonan cik/puan.
Soalan 435 : Tuan/Puan, Berhubung status permohanan pekerjaan saya telah membuat semakan panggilan temuduga menggunakan no kad pengenalan tetapi jawapan yabg keluar ialah "harap maaf.anda tidak menepati syarat yang telah ditetapkan" Untuk makluman pihak tuan/puan saya ada membuat permohonan untuk beberapa jawatan.Harap pihak tuan/puan dapat membantu saya.Sekian terima kasih.
Daripada: NUR FARA YUSLIZA BINTI MD YASSIN
Jawapan : Untuk maklumat Tuan/Puan, pihak kami sedang menjalankan temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir(Perkeranian/Operasi) sehingga akhir bulan September 2013 untuk Fasa 1. Tuan/Puan bole semak untuk Fasa 2 pada bulan November 2013.
Soalan 436 : kenapa sehingga sekarang dalam status semakan panggilan temuduga still keluar haraf maaf anda tidak menepati ayarat yang di tetapkan,walhal sekarang dah 10 september?adakah saya gagal?
Daripada: Zuraidah
Jawapan : Pihak SPA Johor sekarang sedang menjalankan temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir(perkeranian/Operasi) untuk fasa 1 sehingga akhir bulan September 2013. Jikalau nama Tuan/Puan tidak tersenarai, Tuan/Puan bole semak nama pada awal bulan November 2013 untuk Fasa 2.
Soalan 437 : Jika seseorang itu telah diisytihar muflis adakah die layak memohon kerja melalui spaj. Jika layak adakah ada penambahan prosedur.dan bagaimana dgn pemberian gaji?samada melalui cek atau tunai.
Daripada: akma
Jawapan : Maaf. Pihak kami tidak boleh melantik, jika calon telah muflis.
Soalan 438 : Saya ada memohon jawatan dalam SPAJ mengikut apa yang diminta dan syarat kelayakan yang dikehendaki. Tetapi saya amat kecewa apabila pihak SPAJ menyatakan saya tidak menepati syarat yang ditetapkan semasa saya menyemak status panggilan temuduga. Saya sudah doublecheck syarat-syarat kelayakan untuk memohon dan ternyata ianya menepati segala aspek dikehendaki. Sepatutnya hanya ada 2 jawapan sahaja samada berjaya ataupun gagal. Bagaimanakah keadaan sebegini boleh terjadi?.
Daripada: MUHAMMAD SYAFIQ BIN KHAIRUDDIN
Jawapan : Untuk pengetahuan Tuan/Puan, pihak kami sedang menjalan temuduga bagi jawatan Pembantu Tadbir(Perkeranian/Operasi) untuk Fasa 1. Untuk temuduga ini kami jalankan secara berperingkat. Tuan/Puan bole menyemak untuk Fasa 2 pada bulan November 2013
Soalan 439 : Salam..saya layak untuk temuduga, adakah saya perlu membawa resume?
Daripada: NUR ANIQAH
Jawapan : Waalaikumussalam. tidak perlu. hanya sijil2 asal sahaja.
Soalan 440 : Salam.. saya ingin bertanya, adakah nama saya tercalon untuk calon temuuduga.. kerana saya selalu ternanti nanti panggilan dri spaj.. saya lihat hnya daerah tertentu shj.. sy takut jika nama saya terlepas pandang.. terima kasih untuk kerjasama tuan/ puan..
Daripada: FAZIMAH BT DOLLAH
Jawapan : Waalaikumussalam. Tuan/Puan bole menyemak nama di laman web SPA Johor. www.johordt.gov.my
Soalan 441 : saya ingin tahu,spaj ada hantar surat untuk temuduga tak?sebab sekrg dah bulan sept,tetapi saya semak,ada menyatakan "anda tidak mematuhi syarat yang telah ditetapkan" adakah saya tak dpt panggilan temuduga.
Daripada: SITI FATIMAH ZAHRAA
Jawapan : Ye. Pihak SPA Johor ada menghantar surat kepada calon-calon yang berjaya. Jikalau nama Tuan/Puan tiada, Tuan/Puan boleh menyemak pada bulan November untuk peringkat kedua.
Soalan 442 : SAYA PESAKIT DIALISIS SELAMA HAMPIR 3 TAHUN.DIALISIS 3X SEMINGGU.SEJAK ITU SAYA MENCARI KERJA UNTUK SUMBER PENDAPATAN,TETAPI TIDAK DITERIMA.SAYA BUNTU SEOLAH DIPINGGIRKAN.(1)ADAKAH JIKA SAYA MOHON SPAJ SAYA LAYAK(2)ADAKAH SPAJ BOLEH MEMBERI IDEA /BENTUAN UNTUK PESAKIT SEPERTI SAYA.
Daripada: RAFIZAN
Jawapan : Tuan/Puan layak untuk memohon jikalau syarat permohonan jawatan bersesuaian dengan kelulusan Tuan/Puan.
Soalan 443 : salam.. adakah permohonan saya dipertimbangkan untuk berkhidmat dengan SPAJ.. saya memohon jawatan yang menepati kelayakan tetapi keputusan temuduga tidak menepati syarat yg ditetapkan, saya amat brharap dapat berkhidmat dgn SPAJ
Daripada: Siti Muslikah Bte Subirin
Jawapan : Waalaikumussalam. untuk pengetahuan pihak Tuan/Puan, pihak SPA Johor membuat temuduga secara berperingkat. Jikalau nama Tuan/Puan tidak tersenarai, Tuan/Puan bole menyemak untuk peringkat kedua pada bulan November.
Soalan 444 : jika sy mengambil diploma pengajian islam.tp sy mhn dua mase kat borang..so berangkalian sy dapat pembantu hal ehwal islam atau penolong pegawai hal ehwal islam.sila bg pencerahan...
Daripada: muhammad.fahmi bin mahmud
Jawapan : Pihak SPA Johor akan menilai berdasarkan pencapaian Tuan/Puan yang tertinggi.
Soalan 445 : Assalam. Tumpang tanya. mcmne sy nk isi form SPAJ online? sy cek di laman web spaj, pautan untuk pengisian borang online ditutup. Mohon maklum balas. Untuk pengetahuan tuan, sy baru pertama kali hendak mengisi borang SPAJ. Terima kasih..
Daripada: farid
Jawapan : Waalaikumussalam. borang permohonan jawatan kosong di SPA Johor akan dibuka jikalau pihak kami mengiklankan jawatan kosong.
Soalan 446 : Salam.. Saya ingin bertanya, kenapa sehingga kini saya tidak dipanggil untuk temuduga? Saya mohon tuan/ puan dapat membantu untuk memanggil saya untuk ditemmuduga.. terima kasih.
Daripada: FAZIMAH BT DOLLAH
Jawapan : Waalaikumussalam. boleh pihak kami tahu, Tuan/Puan memohon jawatan ape?
Soalan 447 : salam En/Pn, Saya ada satu soalan berkenaan permohonan kerja di SPAJ,saya berasal dari melaka tetapi tidak lama lagi saya akan berkahwin dengan pasangan yang bekerja dan menetap da 2tahun lebih di johor.so saya layak atau tidak untuk memohon jawatan di SPAJ,kerana selepas saya berkahwin saya akan turut menetap di johor.Terima kasih.
Daripada: Munirah Binti Abu Bakar
Jawapan : Waalaikumussalam. maaf tuan/Puan tidak layak. Tuan/Puan sekurang-kurangnya dikehendaki menetap di Johor melebihi dari 3 tahun.
Soalan 448 : salam.saya sudah hantar banyak kali hantar permohonan untuk jawatan kosong kerajaan ni tp satu pon tak de panggil untuk temuduge?kenapa ye?
Daripada: Noor Syuhada Kamilan
Jawapan : Waalaikumussalam. mungkin permohonan Tuan/Puan tidak menepati tapisan yang ditetapkan.
Soalan 449 : Salam, saya mendapat panggilan temu duga( separa perubatan) bagi calon sabah, temu duga saya bertempat di Tawau, Sabah. Saya ingin menukar tempat temu duga ke daerah Batu Pahat kerana saya sedang belajar di UTHM. Apakah prosedur yang patut saya lakukan? Terima kasih.
Daripada: NURAIN FADHILAH BINTI BEDU PATTA
Jawapan : Waalaikumussalam. Sila berhubung dengan pihak SPA Malaysia.
Soalan 450 : Jawatan yang saya pohon adalah: 1) Pembantu Tadbir (P/O) N 17 2) Pembantu Belia dan Sukan S 17 3) Pegawai Khidmat Pelanggan N 17 Saya mohon tindakan tuan/puan.. saya merayu agar saya di panggil temuduga.. salah satu jawatan atau 2 jawatan pun jadila... Terima kasih..
Daripada: FAZIMAH BT DOLLAH
Jawapan : in shaa Allah. kalau Tuan/Puan lepas tapisan kita, akan dipanggil temuduga.
Soalan 451 : Salam, nak tanya. Saya berasal dari daerah Johor, telah bekerja dengan kerajaan persekutuan di luar Johor. Adakah saya layak memohon utk bekerja bawah SPAJ? Terima kasih
Daripada: Surayalin
Jawapan : Wsalam,cik boleh memohonan jawatan ke spaj melalui iklan sekiranya ada kekosongan jawatan. Sekiranya telah berkahwin dan telah disahkan dalam perkidmatan boleh memohon tukar lantik mengikut pek. perkhid. nil.17/2002 dengan syarat ada kekosongan jawatan.
Soalan 452 : Salam,saya ada memohon jawatan Khidmat Pelanggan, bila panggilan temuduga diadakan, bila saya akan dapat tahu keputusan pemohonan saya berjaya atau tidak, saya mempunyai pengalaman kerja selama 3 tahun,adakah saya layak untuk jawatan tersebut.Terima kasih.
Daripada: Nur Izzati Binti Bahardin
Jawapan : Waalaikumussalam. Temuduga akan dilakukan dalam masa terdekat. Tuan/Puan bole menyemak Portal SPA Johor, untuk panggilan temuduga. Pihak kami juga akan hantar surat jikalau Tuan/Puan berjaya untuk dipanggil temuduga. Jikalau permohonan Tuan/Puan menepati syarat yang kami tetapkan, Tuan/Puan layak untuk jawatan tersebut.
Soalan 453 : assalamualaikum..saya ada menghantar borang permohonan pekerjaan..tetapi masih belum ada jawapan dan ibu bapa saya merupakan penduduk tetap di malaysia,saya lahir di johor..adakah saya layak untuk dapat pekerjaan di SPAJ?
Daripada: Harnie ulvia susanti bt mufarochan
Jawapan : Waalaikumussalam. Sukacita dimaklumkan, pihak kami sedang melakukan tapisan. Jikalau Permohonan Tuan/Puan melepasi tapisan yang kami tetapkan, in shaa Allah Tuan/Puan layak dipanggil temuduga.
Soalan 454 : Assalamualaikum, Saya baru tamat pengajian sarjana pentadbiran perniagaan (MBA) dari university malaya. Saya ingin mengetahui cara mendaftar dengan spaj secara online. 1. Adakah saya perlu menunggu iklan yang dikeluarkan oleh spaj dan memohon atau saya mendaftar didalam sistem spaj dan pihak tuan akan membuat padanan pada bila-bila masa. Sekian, terima kasih
Daripada: salmiza hussain
Jawapan : w/salam..ye..cik perlulah menunggu iklan jawatan kosong barulah boleh mendaftar secara online.
Soalan 455 : salam...saya ingin bertanya,adakah permohonan saya iaitu Pembantu Tadbir(Perkeranian/Operasi) berjaya atau tidak?
Daripada: SITI NORAMIZA
Jawapan : w,salam..Cik boleh menyemak di portal rasmi SPAJ..terima kasih..
Soalan 456 : salam...saya ada kemusykiran...Baru-baru ini saya telah temuduga penghulu...tetapi kenapa bila saya semak keputusan temuduga n masukkan nombor ic saya , jawapan yang diterima maaf anda tiada dalam urusan ini...Tetapi, jika saya masukkan no ic org lain yang tidak memohon jwtn tersebut, jawapannya , maaf anda tidak berjaya dalam temuduga ini...boleh tak saudari beri penjelasan selanjutnya..tq
Daripada: ABDUL MALEK MOHD ARIS
Jawapan : Waalaikumussalam, encik boleh menyemak keputusan sekali lagi. Pihak kami telah mengemaskini keputusan temuduga Penghulu Gred NP27. Terima Kasih